U bent hier

Onderneming & Arbo
Werkstress belangrijkste beroepsziekte in Nederland

Werkstress belangrijkste beroepsziekte in Nederland

Tussen 16 en 20 november is het de Week van de werkstress. Een goed moment om extra aandacht te besteden aan de gevolgen van werkstress voor het welbevinden van de individuele werknemer en het ziekteverzuim van de organisatie.

Werkstress bestaat in vele vormen. deze zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting kan het gevolg zijn van een te grote hoeveelheid werk, van taakeisen die niet bij iemands capaciteiten passen, van werk dat iemand als vervelend ervaart. Maar ook onzekerheid over het voortbestaan van de baan kan werkstress teweeg brengen. In ieder geval mondt het erin uit dat iemand geen plezier in zijn werk heeft, zich constant overvraagd voelt en dat vaak de werk-privébalans zoek is. Uiteindelijk komt iemand onvoldoende tot rust en vertoont burn-outverschijnselen. Dat kan leiden tot langdurige uitval. De Week van de werkstress is een goed moment om te kijken naar de werkstress binnen de eigen organisatie. Loopt die regelmatig hoog op? Klagen veel werknemers erover, en waar komt dat dan door? Maak eens een analyse; misschien zijn door een paar aanpassingen verbeteringen te bereiken.

Belangrijkste beroepsziekte

Volgens TNO is werkstress op dit moment de belangrijkste beroepsziekte van Nederland, met 1 miljoen mensen die burn-outklachten ondervinden. Dat kan uiteindelijk leiden tot een daadwerkelijke burn-out. 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim is een gevolg van werkstress, en het treft relatief vaak jonge werknemers tussen de 25 en 35 jaar: 17%. Als de belangrijkste oorzaken van werkstress noemt TNO weinig autonomie in het werk, hoge taakeisen, pesten (tool) en slachtoffer zijn van ongewenst gedrag binnen of buiten de organisatie. De Week van de werkstress loopt van 16 tot en met 20 november.