U bent hier

OR & Medezeggenschap
Ondernemingen vragen lager financieringsbedrag aan

Ondernemingen vragen lager financieringsbedrag aan

Tussen juli 2019 en juli 2020 had 22% van alle mkb-ondernemingen behoefte aan nieuwe externe financiering. Dit was vergelijkbaar met een jaar eerder. Het gewenste financieringsbedrag lag in de afgelopen periode wel een stuk lager. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de derde editie van de Financieringsmonitor.

Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat het doorsneefinancieringsbedrag waar mkb-ondernemingen naar op zoek waren € 100.000 was. Een jaar eerder was dat nog € 173.000. Deze afname wordt vooral veroorzaakt door micro-ondernemingen. Het financieringsbedrag waar zij over het algemeen naar op zoek waren is in een jaar tijd gehalveerd. De behoefte aan nieuwe externe financiering is hetzelfde gebleven voor mkb-ondernemingen. Vier op de vijf ondernemingen die daadwerkelijk een aanvraag deden, kregen financiering toegekend.

Overbruggen van moeilijke tijd

Bij ruim 17% van de ondernemingen die in deze periode financiering kregen, was het doel het overbruggen van een moeilijke tijd door de coronapandemie. Vooral in de handel, vervoer en horeca was daar sprake van. Voor veel andere ondernemingen was de coronacrisis juist de reden om af te zien van nieuwe externe financiering. Vanwege de vele onzekerheden waren ondernemingen minder gauw bereid om nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan. Ook verwachten veel ondernemingen in deze periode geen financiering aan te kunnen trekken. Van de ondernemingen met een succesvolle aanvraag wilde één op de vijf onroerend goed financieren. Bij 15% van de toegekende financieringsaanvragen was bedrijfsuitbreiding het doel.

Slaagkans laagst bij ICT-ondernemingen

De slaagkans voor een financieringsaanvraag hangt samen met de omvang en de leeftijd van een onderneming. Zo was de slaagkans in het microbedrijf 77% procent. Dit loopt op tot 88% voor het middenbedrijf. In de ICT-sector had slechts 55% van de ondernemingen een succesvolle financieringsaanvraag. Een groot nadeel voor ondernemingen in de ICT of de zakelijke dienstverlening is dat zij financiers minder onderpand kunnen bieden dan veel andere ondernemingen, aldus de Financieringsmonitor 2020 (pdf).