U bent hier

OR & Medezeggenschap
Rechter verklaart Miss Etam en Steps failliet

Rechter verklaart Miss Etam en Steps failliet

Modeketens Miss Etam en Steps zijn failliet. Het faillissement volgt amper een half jaar nadat ondernemer Martijn Rozenboom de Nederlandse tak van het failliete Belgische moederconcern FNG overnam. Hij beloofde een doorstart voor de modeketens, maar daar komt nu voortijdig een einde aan.

De werknemers hadden massaal aan de ondernemingsraad (OR) en vakbond AVV gevraagd om het faillissement aan te vragen van FNG Nederland, het onderdeel van NXT Fashion waar Rozenboom Miss Etam en Steps had ondergebracht. Zij hebben er geen vertrouwen meer in dat de organisatie bij Rozenboom in goede handen is. In januari ontvingen de werknemers geen salaris, net als in oktober vorig jaar, en Rozenboom kwam het afgelopen half jaar meer financiƫle verplichtingen en andere afspraken niet na.

Faillissement Miss Etam en Steps maakt einde aan maanden onzekerheid

Vakbond AVV diende de faillissementsaanvraag begin februari namens de werknemers in bij de rechtbank Amsterdam. Vorige week sprak de rechter het faillissement uit. Volgens de vakbond maakt het faillissement in ieder geval een einde aan de onzekerheid over de salarissen en de toekomst van de organisatie. De werknemers worden nu door UWV uitbetaald.

NOW-aanvraag werd afgewezen

Volgens Rozenboom heeft vooral de lockdown als gevolg van het coronavirus de organisatie de das omgedaan. Hierdoor viel een groot deel van de omzet weg. Hij had voor NXT Fashion een aanvraag ingediend voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW), maar UWV wees deze af. Door de overname in september 2020 is er namelijk sprake van een nieuwe onderneming, en daarvoor is de coronasteun van de overheid niet bedoeld.

OR en vakbond stapten al twee keer naar de rechter

De OR stapte de afgelopen maanden al twee keer met vakbond AVV naar de Ondernemingskamer, omdat de nieuwe eigenaar zich niet aan zijn reorganisatieplannen hield. In beide gevallen trokken de OR en vakbond hun zaak vlak voor de zitting weer in toen Rozenboom zijn plannen bijstelde. Eind december kwamen al 116 werknemers op straat te staan bij de sluiting van het distributie- en dienstencentrum van Miss Etam en Steps. Door het faillissement dat de rechter vorige week uitsprak verliezen nog eens bijna 300 winkelmedewerkers hun baan. AVV hoopt dat de curatoren de handelswijze van Rozenboom grondig zullen onderzoeken.