U bent hier

9. Aandacht voor de ­aansprakelijkheid

Laatst gewijzigd: mei 2021

Binnen een stichting of vereniging bepaalt het bestuur de koers. Dit betekent echter niet dat bestuurders zonder na te denken over de gevolgen plannen kunnen maken en uitvoeren. Leiden bepaalde handelingen tot schade, dan kunt u als bestuur daarvoor aansprakelijk worden gesteld. In het ergste geval kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

persoonlijk

bevoegdheid

In feite bent u als bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk voor de handelingen van de organisatie. Toch komt het in de praktijk wel eens voor, zoals bij onbehoorlijk bestuur. U kunt hiermee te maken krijgen zonder dat u zich daar bewust van bent, bijvoorbeeld bij onbevoegde rechtshandelingen. Denk aan het tekenen van een contract namens de stichting of vereniging, terwijl u die bevoegdheid niet heeft (zie ook paragraaf 9.2.1).

Het bestuur kan degene die onbevoegd heeft gehandeld namens de stichting of vereniging aansprakelijk stellen voor de gevolgen van die handeling.

Hier worden drie vormen van aansprakelijkheid besproken: interne aansprakelijkheid; externe aansprakelijkheid; aansprakelijk op grond van de anti-misbruikwetgeving. 9.1.1 Interne aansprakelijkheid Bestuurders van stichtingen hoeven in principe alleen aan elkaar verantwoording af te leggen, tenzij er een Raad van Toezicht (RvT) is. Er moet dan in...
Als bestuurder moet u doen wat u in het bestuur heeft toegezegd. U moet dan ook geen taken aannemen die u niet behoorlijk kunt vervullen. Bent u bijvoorbeeld niet iemand van de cijfers, dan moet u niet de taak van penningmeester gaan vervullen. In artikel 2:9 van het Burgerlijk Wetboek (BW) staat dan ook opgenomen dat een bestuurder zijn taken...