U bent hier

Statuten

Statuten

De spelregels niet aan uw laars lappen

Een non-profitorganisatie begint vaak klein. Bij succes krijgt u het langzaamaan steeds drukker en wordt ook het financiƫle belang steeds groter. Dat is ook het moment dat u de zaken juridisch gaat regelen. U kunt dan kiezen uit verschillende rechtsvormen. Een stichting of vereniging ligt het meest voor de hand.
Maar met de keuze voor een stichting of vereniging bent u er nog niet. Bij de oprichting moet u ook de spelregels van uw organisatie vastleggen. Dat doet u in de statuten. U heeft daarbij niet alle vrijheid. Sommige zaken zijn nu eenmaal wettelijk geregeld en daar mag u niet van afwijken. Er zijn echter genoeg onderwerpen waarbij u wel van de wet mag afwijken en die u in de statuten vastlegt.
Wat moet u bijvoorbeeld afspreken over het bestuur? Hoe neemt uw organisatie besluiten? Wat moet u doen bij een faillissement of fusie? Allemaal vragen waarop u antwoorden kunt vinden in de statuten. Deze rubriekĀ helpt u juiste en volledige statuten op te stellen en voorkomt dat u spelregels aan uw laars lapt!