U bent hier

OR & Medezeggenschap
Aanvragen allerlaatste TVL moet uiterlijk 26 oktober

Aanvragen allerlaatste TVL moet uiterlijk 26 oktober

Organisaties die nog mee willen doen in de allerlaatste ronde van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) moeten voort gaan maken. Uiterlijk 26 oktober 2021 moet de aanvraag voor de subsidie over het derde kwartaal binnen zijn bij uitvoerder RVO.

Update 22 oktober 2021: De RVO heeft besloten om de deadline drie dagen uit te stellen, tot 29 oktober om 17:00 uur.

De TVL dekt een groot deel van de doorlopende kosten van organisaties tijdens de coronacrisis. De subsidie is gebaseerd op een vastgesteld percentage aan vaste lasten per sector, en dus niet op de werkelijke lasten van een organisatie. Van de berekende vaste lasten krijgt een organisatie die aan de voorwaarden voldoet 100% vergoed in het derde kwartaal van 2021.

Uitbetaling TVL loopt trager dan in eerdere periodes

De TVL is onderdeel van het enorme pakket aan algemene coronasteun van de overheid. Die generieke steun is per 1 oktober gestaakt. De aanvraag over de maanden juli, augustus en september 2021 is dus de laatste ronde voor de TVL. Het loket van uitvoerder RVO is nog open tot 26 oktober 2021 om 17:00 uur.
Na de aanvraag neemt de RVO binnen acht weken een besluit. Voor grotere ondernemingen is dat 13 weken. Bij een goedkeuring wordt de TVL als voorschot uitbetaald. De RVO heeft laten weten dat de uitbetaling over het derde kwartaal minder snel gaat dan in de eerdere TVL-tijdvakken. De controles kosten nu namelijk meer tijd. Zo moet de RVO onderzoeken of aanvragers niet over het plafond voor staatssteun heen gaan.

Verklaring accountant bij aanvraag van € 125.000 of meer

De RVO raadt zeker ondernemingen die meer dan € 125.000 aan TVL aanvragen om niet te lang te wachten. Zij moeten bij hun aanvraag namelijk ook een verklaring van een accountant inleveren. Bij eerdere TVL-periodes kon dat nog later, nu moet dat direct bij de aanvraag zo legt de RVO uit op haar website.
Zoals gezegd wordt de TVL eerst als voorschot uitbetaald. Op een later moment stelt de RVO de subsidie definitief vast. Daarvoor moeten aanvragers dan de werkelijke omzet doorgeven over het derde kwartaal. Hiervoor is straks nog tot en met 1 april 2022 de tijd. Momenteel is de RVO bezig met het vaststellen van de definitieve subsidies over het eerste kwartaal. De deadline voor het doorgeven van de omzet is onlangs opgeschoven naar 12 november 2021.

Altijd een actueel overzicht van de belangrijkste deadlines voor ondernemers bij de hand? Gebruik de Ondernemersagenda van Rendement: rendement.nl/ondernemersagenda. Voor het bekijken van deze pagina heeft u een Rendement-account nodig.