U bent hier

OR & Medezeggenschap
Goede verlichting kantoor voorkomt gezondheidsklachten

Goede verlichting kantoor voorkomt gezondheidsklachten

Is de verlichting in het kantoor niet goed geregeld dan kunnen werknemers daardoor gezondheidsklachten krijgen. Als werknemers zelf de verlichting op de eigen werkplek kunnen regelen, verminderen de klachten vaak.

De verlichting in het kantoor goed inrichten is een precies klusje waarbij veel factoren een rol spelen. Niet alleen de lichtinval van buiten, maar ook de lichtbronnen binnen het pand. Bij het (laten) ontwerpen van een lichtplan spelen onder meer mee:

  • kleurweergave-index;
  • het contrast tussen licht en de omgeving;
  • verlichting die zo is aangebracht dat die niet recht in het gezicht van een werknemer schijnt;
  • lichtweerspiegeling in bijvoorbeeld de ramen of de beeldschermen;
  • verhouding kunstlicht en licht dat van buiten komt.

Licht als bron van gezondheidsklachten

Werknemers kunnen diverse klachten krijgen als het licht in het kantoor niet goed is geregeld, zoals: hoofdpijn, nek- en schouderklachten en branderige, geïrriteerde of vermoeide ogen. Bij dit type klachten kunt u een arbeidshygiënist (artikel) inschakelen. Die zal door metingen kijken of er te weinig licht is op de verschillende werkplekken of misschien wel te veel. Het licht kan ook te helder zijn of er is te veel contrast op de werkplek, waardoor de werknemer klachten krijgt. Ook de lampen waaruit de lichtbronnen schijnen kunnen voor problemen zorgen bijvoorbeeld door het ontbreken van een dimmende kap.

Zelf verlichting werkplek regelen

Ook bij verlichting is het belangrijk dat werknemers individuele regelmogelijkheden hebben zodat zij de verlichting op hun eigen werkplek kunnen aanpassen aan hun wensen en voorkeuren. Als de verlichting ingeschakeld kan worden met een dimmer in plaats van een schakelaar hebben ze de mogelijkheid om het licht kunnen dimmen. Dat zorgt voor een positief effect op de klachten. Ook de hoeveelheid daglicht die doordringt tot de werkplek is belangrijk, want dat beïnvloedt het bioritme van werknemers.  Met goede plaatsing van bureaus en individueel te bedienen zonwering kan hinderlijke reflectie in computerschermen worden voorkomen.