U bent hier

OR & Medezeggenschap
Relevante wetswijzigingen per 2022 voor de OR

Relevante wetswijzigingen per 2022 voor de OR

Organisaties krijgen in 2022 te maken met diverse wijzigingen in de wet- en regelgeving voor personeel en arbeid. De ondernemingsraad (OR) moet goed weten om welke wijzigingen het gaat en welke gevolgen ze (kunnen) hebben voor het organisatiebeleid én de invloed van de OR hierbij.

De wetswijziging die de ondernemingsraad rechtstreeks aangaat, is de wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (WOR), als onderdeel van de Verzamelwet SZW 2022, per 1 januari 2022. Daarnaast is er sinds 1 januari nieuwe wet- en regelgeving van kracht voor personeel en arbeid.
De OR moet alert zijn als de bestuurder naar aanleiding van de nieuwe wet- en regelgeving belangrijke organisatorische besluiten wil nemen of regelingen wil treffen die betrekking hebben op de achterban. In veel gevallen heeft de OR dan namelijk adviesrecht (artikel 25 WOR) of instemmingsrecht (artikel 27 WOR). En ook als dat niet zo is, heeft de OR altijd het recht om over deze zaken met de bestuurder te overleggen (artikel 23, lid 2 WOR) en hem ongevraagd te adviseren (artikel 23, lid 3 WOR). De nieuwe of aangekondigde wetswijzigingen vormen dan ook goede uitgangspunten voor de OR om met de bestuurder in gesprek te gaan.

Belangrijke wijzigingen in de wet- en regelgeving voor de OR

Belangrijke wijzigingen in de wet- en regelgeving die sinds 1 januari 2022 van kracht zijn en relevant zijn voor de OR, zijn onder andere:

Later dit jaar volgen meer wijzigingen in de wet- en regelgeving

Daarnaast liggen er enkele wetswijzigingen op stapel die waarschijnlijk later dit jaar in werking zullen treden. Zo zijn er plannen voor een verplichte coronapas op het werk, maar deze zijn nog niet definitief. Ook is het wetsvoorstel dat klokkenluiders beter beschermt dichterbij, maar nog niet aangenomen. Ook krijgen alle werknemers vanaf 2 augustus 2022 recht op 9 weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof

Meer informatie over nieuwe wet- en regelgeving per 1 januari 2022 vindt u in het bericht Wijzigingen in regels voor personeel per 1 januari 2022. Voor de status van personeelsgerelateerde wetsvoorstellen raadpleegt u het wettenoverzicht van Rendement.