U bent hier

OR & Medezeggenschap
Werkende mantelzorgers hebben maatwerk nodig

Werkende mantelzorgers hebben maatwerk nodig

Eén op de vier werknemers combineert mantelzorg met een baan en dit aantal blijft groeien. Het risico bestaat dat zij overbelast raken, en soms zelfs voor langere tijd uitvallen. Er zijn verlofregelingen die kunnen helpen, maar meestal is ook maatwerk nodig.

Mantelzorgers zorgen onbetaald voor iemand uit hun naaste omgeving die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dat kan een ouder of kind zijn, maar ook een partner, goede vriend of buurman. Deze zorg kan veel tijd kosten en lichamelijk en psychisch zwaar zijn. Door de verstoring van de werk-privébalans dreigt het risico van overbelasting en uitval. Om dat te voorkomen, is het belangrijk het gesprek aan te gaan. Mantelzorgers kunnen namelijk gebruikmaken van verschillende wettelijke verlofregelingen. Maar die zijn vaak niet toereikend. Maatwerk is vaak ook nodig.

Verschillende vormen van verlof

Mantelzorgers kunnen gebruikmaken van verschillende vormen van verlof. Deze zijn wettelijk geregeld in de wet arbeid en zorg (WAZO). Dit zijn:

Alleen het calamiteitenverlof wordt volledig doorbetaald. In een cao of een regeling met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) kunnen hierover afwijkende afspraken zijn gemaakt.

Wet flexibel werken

Deze verlofmogelijkheden beden vaak maar tijdelijk verlichting. Een gehandicapt kind vraagt een leven lang extra zorg en de zorg voor een ouder met dementie kan ook jaren in beslag nemen. Voor een betere balans tussen werk en privé is dus meestal ook maatwerk nodig. De werkgever kijkt samen met de mantelzorger wat er mogelijk is. Op basis van de Wet flexibel werken (Wfw, tool) kan de werknemer een verzoek indienen om zijn werktijden of arbeidsduur aan te passen. Veel regelingen vragen echter wel om een financieel offer van de werknemer. Dat is niet voor iedereen op te brengen. Probeer dus zo flexibel mogelijk te zijn. dat helpt om de werknemer in het zadel te houden.