U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Werknemers binden met duurzaamheid en diversiteit

Werknemers binden met duurzaamheid en diversiteit

Een bedrijfscultuur die aansluit bij de normen en waarden van (toekomstige) werknemers draagt bij aan de tevredenheid van werknemers en is vaak een bepalende factor voor het aantrekken en behouden van talent. Duurzaamheid en diversiteit zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. De ondernemingsraad (OR) kan ervoor zorgen dat de werkgever zich hiervoor inzet.

Werknemers zijn over het algemeen tevreden over de bedrijfscultuur in hun organisatie. Zij waarderen de bedrijfscultuur met een 7,5 gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek van employee benefits-specialist Circula naar goed werkgeverschap onder 1.021 werknemers en 315 werkgevers. Bijna 4 op de 10 werkgevers (39%) denkt dat de bedrijfscultuur (infographic) voor nieuwe werknemers reden is om te kiezen voor hun organisatie. Ruim driekwart van de werkgevers (78%) heeft de bedrijfscultuur vastgelegd (bij organisaties met meer dan 50 werknemers: 83%). Met name transparantie en eerlijkheid, trots zijn op het werk dat je doet en een gelijke behandeling van werknemers zijn voor werkgevers belangrijke kernwaarden en bijna de helft (48%) evalueert zijn kernwaarden regelmatig. Werknemers hechten echter (ook) waarde aan andere grote thema’s.

Werknemers vinden diversiteit, duurzaamheid en liefdadigheid belangrijk

Uit het onderzoek komt naar voren dat werknemers het belangrijk vinden dat er binnen de organisatie aandacht is voor thema’s zoals duurzaamheid, liefdadigheid en diversiteit (infographic). Bij 91% van de werknemers die diversiteit belangrijk vinden, heeft de werkgever hier aandacht voor. Bij duurzaamheid en liefdadigheid is dit respectievelijk 80% en 79%. Bij werkgevers die hier onvoldoende aandacht aan besteden, neemt de ontevredenheid toe. Werkgevers doen er dus verstandig aan om ervoor te zorgen dat de bedrijfscultuur goed aansluit op de normen en waarden van huidige en toekomstige werknemers. De OR kan eraan bijdragen dat de werkgever hier werk van maakt.

OR kan aandringen op onderzoek naar werknemerstevredenheid

De OR doet er goed aan om tijdens de overlegvergadering met de bestuurder in gesprek te gaan over de bedrijfscultuur. Nu veel organisaties te kampen hebben met personeelstekorten (artikel), heeft de bestuurder er immers zelf ook alle belang bij dat werknemers tevreden zijn. Een veelgebruikte manier om inzicht te krijgen in de tevredenheid van werknemers, is het organiseren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (artikel), kortweg MTO. De bestuurder kan het MTO toespitsen op de onderwerpen en kernwaarden die werknemers belangrijk vinden en de bedrijfscultuur hier vervolgens op afstemmen.