Gezonde lunch op werk leidt tot minder verzuim
Gezonde werknemers verzuimen minder en zijn langer inzetbaar. Het gaat daarbij vaak over minder stress, goede nachtrust en meer bewegen, maar een belangrijke factor wordt vaak vergeten: de lunch.
De meeste werknemers lunchen op kantoor half gedachteloos, en kijken vooral naar wat makkelijk en snel is, zodat de lunch weinig tijd kost. Door een gezonde lunch op de werkvloer aan te bieden, kan de werkgever bijdragen aan flinke gezondheidswinst. Een gezonde lunch beïnvloedt namelijk niet alleen het energieniveau, het verkleint ook gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten en overgewicht. Door het standaard aanbieden van een gezonde lunch aan werknemers wordt het een routine, en heeft het een krachtige werking op de gezondheid van de werknemers. Voeding is daarmee één van de leefstijlfactoren die de werkgever kan beïnvloeden.
Structureel gezonder lunchen
Een gezonde lunch op de werkvloer (tool) zorgt zoals gezegd voor minder verzuim en meer vitaliteit onder werknemers. Uit onderzoek van Gibbs Analytics Consulting, Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat als werknemers structureel gezonder lunchen, de kans op overgewicht met 11% daalt, de kans op hart- en vaatziekten 9,6% vermindert en er 7,6% minder kans op diabetes type 2 is. Een ‘gezonde lunch’ gaat trouwens verder dan ‘minder vet’ en ‘meer groente’: organisaties kunnen ook stimuleren dat de gezamenlijke lunchmomenten rustiger en socialer worden. Dat draagt dan weer bij aan een gevoel van verbondenheid.
Kostenverdeling
Een gezonde lunch zou net zo normaal moeten worden als een veiligheidsbril of een ergonomische stoel. Een eerlijke kostenverdeling tussen werkgever, werknemers en de overheid kan hierbij helpen: de werkgever kan een deel betalen, de werknemers doen een kleine bijdrage en de overheid zou de fiscale drempel kunnen weghalen.