U bent hier

OR & Medezeggenschap
Adviesaanvraag bij overname van te voren!

Adviesaanvraag bij overname van te voren!

Stel, de organisatie waar u werkt staat te koop. Uw bestuurder is niet erg gul met het geven van informatie aan de OR en u wijst hem erop dat hij volgens de WOR verplichtingen heeft. Immers, bij een voorgenomen besluit moet hij een adviesaanvraag bij de OR indienen. Maar hij is van mening dat een voorgenomen besluit pas een besluit is als er daadwerkelijk tot verkoop wordt overgegaan. Dus als de koper al bekend is en alles al geregeld is. Dat is onterecht.

Als OR heeft u recht op informatie en adviesrecht bij een voorgenomen besluit. Dat een bestuurder dan toch informatie onthoudt, is daar zeker strijdig mee - dan heeft uw advies geen enkel nut meer. Absoluut is er adviesaanvraag vereist. Volgens de WOR in artikel 25 zit het zo:

1. De ondernemingsraad wordt door de ondernemer in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over elk door hem voorgenomen besluit tot:
a. overdracht van de zeggenschap over de onderneming of een onderdeel daarvan;
b. het vestigen van, dan wel het overnemen of afstoten van de zeggenschap over, een andere onderneming, alsmede het aangaan van, het aanbrengen van een belangrijke wijziging in of het verbreken van duurzame samenwerking met een andere onderneming, waaronder begrepen het aangaan, in belangrijke mate wijzigen of verbreken van een belangrijke financiële deelneming vanwege of ten behoeve van een dergelijke onderneming;
c. beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming of van een belangrijk onderdeel daarvan;
d. belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming;
e. belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming, dan wel in de verdeling van bevoegdheden binnen de onderneming.

Zo ziet u maar dat in de WOR bij bijna alle punten ook adviesrecht bij overname geldt. Het is namelijk overdracht van onderneming (a); afstoten van zeggenschap bij onderneming (b); belangrijke wijziging onderneming (d) en belangrijke wijziging in organisatie (e).  Ook rechtszaken (zoals de uitspraak bij Packard Bell in 2008) wijzen daar op.