U bent hier

OR & Medezeggenschap
Definitief akkoord voor Wet werk en zekerheid

Definitief akkoord voor Wet werk en zekerheid

De Wet werk en zekerheid (WWZ) kreeg afgelopen dinsdag definitief akkoord. Nu de Eerste Kamer akkoord is met de WWZ, wijzigt het ontslagrecht per 1 juli 2015 en wordt per die datum ook de ketenbepaling verkort. De maatregelen ter bescherming van tijdelijke arbeidskrachten zouden ingaan per 1 juli 2014, maar die zijn uitgesteld tot 1 januari 2015.

De maatregelen met betrekking tot tijdelijke arbeidskrachten moesten ingaan per 1 juli 2014. In het bericht ‘Wet werk en zekerheid niet per 1 juli 2014’ las u waarom de Eerste Kamer dat te kort dag vond. In het traject 'Wet werk en zekerheid' vindt u een aantal tools die u kunnen helpen bij het toepassen van de maatregelen in uw organisatie. Benieuwd welke maatregelen uit de Wet werk en zekerheid per welke datum van kracht zijn? OR Rendement zet de belangrijkste voor u op een rij.

Maatregelen WWZ per 1 januari 2015

  • Werknemers met een contract van zes maanden of langer krijgen het recht om minstens een maand voor het verstrijken van het contract van hun werkgever te horen of hij het contract wil verlengen (de aanzegtermijn).
  • Uw werkgever mag alleen een concurrentiebeding opnemen in tijdelijk contracten als dit noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. 
  • Uw werkgever mag geen proeftijd meer opnemen in een tijdelijk contract van zes maanden of korter. In een contract van zes maanden en één dag mag dat dus wel.

Maatregelen WWZ per 1 juli 2015

  • De ketenbepaling wordt verkort. Een werknemer heeft straks al na twee jaar of drie tijdelijke contracten recht op een vast dienstverband. Nu is dat nog na drie jaar of drie tijdelijke contracten.
  • De reden van het ontslag bepaalt de ontslagroute. Voor ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurend ziekteverzuim moet uw werkgever naar UWV. Voor ontslag vanwege persoonlijke redenen of een verstoorde arbeidsrelatie moet hij een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter.
  • Werknemers die na minimaal twee jaar uit dienst treden hebben recht op een transitievergoeding. U leest hierover meer in het bericht ‘Bereken alvast de transitievergoeding’.
  • Er komt een wettelijk scholingsrecht voor werknemers. U leest hierover meer in het bericht ‘Scholingsrecht voor werknemers per 1 juli 2015’.
  • Voor mensen in de WW wijzigt de regel dat niet meer na één jaar, maar na zes maanden iedere baan als passend werk wordt gezien.

Maatregelen WWZ per 1 januari 2016

  • De maximale duur van de WW-uitkering wordt geleidelijk verkort van 38 naar 24 maanden.