U bent hier

OR & Medezeggenschap
Doden krijgen geen vakantie

Doden krijgen geen vakantie

Dat lijkt logisch, overleden mensen hebben voor altijd vrije tijd. Maar wat gebeurt er met al uw vrije dagen en vakantie en het geld wat dat waard is? Voor uw erfgenamen bijvoorbeeld? Het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:641 lid 1) geeft u het recht op de uitbetaling van vakantie-uren aan het einde van de arbeidsovereenkomst. En overleden is behoorlijk einde. Dat moet een werkgever dus uitbetalen! Alhoewel, daar is een interessante rechtszaak over geweest.

Nabestaanden van de werknemer hebben recht op uitbetaling van het salaris over de periode dat de overleden medewerker nog heeft gewerkt. Plus één extra maandsalaris. De erfgenamen kunnen echter geen uitbetaling van de openstaande vakantiedagen eisen.
De regel is als volgt: een werknemer heeft recht op uitbetaling van zijn eigen niet-genoten vakantie-uren bij het eindigen van zijn arbeidsovereenkomst. Maar als de arbeidsovereenkomst eindigt door overlijden van de werknemer, kan hij er zelf geen aanspraak meer op maken.

Levende vakantiegangers 

Overgebleven vakantiedagen worden na einde contract in geld uitgekeerd. Levende werknemers kiezen er soms voor om hun opgespaarde vakantiedagen aan het einde van hun dienstverband op te nemen, zodat zij wat eerder vakantie hebben. Of ze zien 't als een rustgevende pauze tussen twee banen in. Maar wat gebeurt er nu echt precies met de openstaande vakantie-uren als een werknemer voor zijn dienstverband komt te overlijden?

Opgepotte vakantie-uren bij overlijden

Het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:641 lid 1) geeft elke werknemer het recht op de uitbetaling van zijn vakantie-uren aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Opgepotte vakantie-uren worden gewoonlijk pas aan het einde van het dienstverband uitgekeerd aan de werknemer in kwestie. Dat is bij overlijden niet mogelijk aangezien de werknemer al voor het einde van zijn dienstverband aan zijn eigen einde is gekomen. Kortom: u bent die dagen - vakantie, tijd-voor-tijd, overwerk, noem maar op - hartstikke kwijt. Het heet zo: de vordering wegens niet genoten vakantie-uren op grond van artikel 7:641, lid 1, BW ontstaat én wordt dus eerst vorderbaar en inbaar vanaf het moment van einde van de arbeidsovereenkomst. Maar dan moet u er wel lijfelijk zijn bij dat einde. 

Verlof is soms geen erfenis

In deze rechtszaak maakte de familie van een overleden werknemer aanspraak op zijn openstaande vakantie-uren. Ook al waren deze vakantie-uren van de overleden werknemer, de familie kon hier echt geen aanspraak op maken. De kantonrechter vond dat uitbetaling van de vakantie-uren is bedoeld om met dat geld nieuwe vakantiedagen in te kopen bij de nieuwe werkgever. In deze situatie was dat niet van toepassing omdat dit wettelijke vakantiedagen betroffen. Het waren dus 'overtollige' vakantiedagen. Het komt in de praktijk ook vaak voor dat een werknemer zijn overtollige vakantiedagen meeneemt naar een volgende werkgever. Dat was in dit geval niet echt een optie...