U bent hier

OR & Medezeggenschap
Doorwerken voor AOW’ers makkelijker in 2016

Doorwerken voor AOW’ers makkelijker in 2016

Het kabinet wil nieuwe maatregelen doorvoeren om doorwerken na de pensioenleeftijd aantrekkelijker te maken, zowel voor de werkgever als de AOW’er zelf. Zo krijgen AOW’ers recht op minimumloon, wordt de loondoorbetalingsperiode bij ziekte verkort van twee jaar naar zes weken en hoeft de werkgever niet in te gaan op verzoeken van AOW’ers om hun werkuren uit te breiden.

AOW’ers die willen doorwerken, zijn vaak aangewezen op werk via een uitzendbureau of als zzp’er. Werkgevers vinden AOW’ers namelijk een te groot risico, omdat zij ­– net als andere werknemers – recht hebben op twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Die periode wordt voor AOW’ers ingekort naar zes weken. Het financiële risico daalt daarmee en hierdoor wordt het aantrekkelijker om deze ervaren arbeidskrachten in dienst te houden. Naast de verkorting van de loondoorbetalingsperiode krijgen AOW’ers recht op het minimumloon. Daarmee stemde de ministerraad onlangs in. Deze maatregelen moeten ingaan per 1 januari 2016.

Recht op minimumloon voor AOW’ers

Verder zijn werkgevers per 1 april 2014 al verplicht om AOW’ers als eerste af te spiegelen bij een reorganisatie om verdringing van vers bloed te voorkomen. Ook is de werkgever straks niet meer verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om meer uren te werken. Zij ontvangen tenslotte ook AOW en zijn daarom – in tegenstelling tot andere collega’s – niet volledig afhankelijk van hun loon.

Wet werk en zekerheid maakt ontslag AOW’er per 1 juli 2015 makkelijker

In de Wet Werk en Zekerheid staat al dat uw werkgever per 1 juli 2015 het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen en er geen transitievergoeding verschuldigd is. Dit geldt ook als er geen pensioenontslagbeding in de cao of arbeidsovereenkomst staat. Neemt uw werkgever een AOW’er daarna in vaste dienst, dan gelden wél weer de gewone ontslagregels.