U bent hier

OR & Medezeggenschap
Einde afdrachtvermindering onderwijs per 2014

Einde afdrachtvermindering onderwijs per 2014

Per 1 januari 2014 komt de afdrachtvermindering onderwijs te vervallen. De overheid moet sleutelen aan de tegemoetkoming omdat de kosten ervan de pan uit rijzen. De afdrachtvermindering voor om- en bijscholing wordt vervangen door een niet-fiscale subsidieregeling voor leer-werktrajecten.

Eerder kon u in het bericht ‘Jaarlijkse afdrachtvermindering onderwijs daalt’ al lezen dat de voorwaarden, om in aanmerking te komen voor afdrachtvermindering onderwijs, flink werden aangescherpt. De tegemoetkoming werd te duur. In hun nieuwe regeerakkoord gaan de VVD en PvdA echter nog een stap verder door de afdrachtvermindering onderwijs helemaal af te schaffen en wel per 1 januari 2014. Een nieuwe subsidieregeling – die niet meer via een korting op de af te dragen loonbelasting/premie volksverzekeringen verloopt – gaat de afdrachtvermindering onderwijs vervangen. De exacte invulling van deze regeling is nog niet duidelijk.

Overgangsregeling tegemoetkoming onderwijs

Voor de nieuwe subsidieregeling is minder budget dan voor de afdrachtvermindering onderwijs: werkend Nederland moet het doen met € 209 miljoen per jaar. Omdat de nieuwe subsidieregeling ingaat per 1 januari en het studiejaar dan al halverwege is, komt er mogelijk een overgangsregeling.

Afdrachtvermindering onderwijs omlaag met 3,41%

De maatregelen uit het Belastingplan om de voorwaarden van de afdrachtvermindering onderwijs aan te scherpen, gaan door de geplande afschaffing niet meer door. Om toch kosten te besparen, dalen de bedragen van de afdrachtvermindering onderwijs in 2013 met 3,41%.