U bent hier

OR & Medezeggenschap
Ervaringscertificaat bewijst berg werkervaring

Ervaringscertificaat bewijst berg werkervaring

Het is voor lang niet alle werknemers vanzelfsprekend om een diploma op zak te hebben. Sommige mensen zijn direct gaan werken als hun leerplicht afgelopen is, soms zelfs zonder hun school afgemaakt te hebben. Maar een jarenlange berg werkervaring is ook iets waard. Speciaal voor deze mensen is er nu het ervaringscertificaat.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze maand het startsein gegeven voor de campagne 'Je Ervaringscertificaat. Je groeit harder dan je denkt'. Het ervaringscertificaat is een bewijs van kennis en ervaring die een werknemer heeft opgedaan in zijn werk en kan handig zijn bij het aannemen of vertrekken van werknemers. Uw bestuurder kan de kosten in zo'n geval soms vergoed krijgen.
 Het kabinet vergoedt het ervaringscertificaat voor met ontslag bedreigde werknemers die nog niet beschikken over een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Er is € 33 miljoen voor uitgetrokken en UWV WERKbedrijf voert de maatregel uit. Meer informatie over het ervaringscertificaat is te vinden op www.ervaringscertificaat.nl, de website van het UWV WERKbedrijf.

Wat werknemers weten en kunnen

Ook als er in uw organisatie geen mensen ontslagen hoeven te worden, kan een dergelijk certificaat handig zijn. Het kan aanleiding zijn om een werknemer extra taken te geven of een interne promotie te overwegen. Een ervaringscertificaat laat zien wat de werknemers van uw organisatie nu weten en kunnen, maar ook waar nog kansen liggen: het bevat ook ontwikkelingsadviezen. Door hun praktijkervaring hebben zij vaak recht op vrijstellingen bij (vervolg)opleidingen. Dat motiveert weer om een opleiding te gaan doen.