U bent hier

OR & Medezeggenschap
Geen ontslag bij onduidelijkheid over proeftijd

Geen ontslag bij onduidelijkheid over proeftijd

Een werknemer werd bijna aan het eind van zijn proeftijd ontslagen. Hij had zijn arbeidsovereenkomst echter pas een paar dagen hiervoor ondertekend. Aangezien er bij het begin van de werkzaamheden niets over een proeftijd was overeengekomen, was de schriftelijke overeenkomst met daarin een proeftijd ook te laat. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer zijn loon kreeg uitbetaald totdat het contract rechtsgeldig afliep.

Een werknemer is bijna twee maanden in dienst als zijn werkgever hem – op basis van de proeftijd – ontslaat. De arbeidsovereenkomst van de werknemer  was opgesteld voor een bepaalde tijd van een half jaar met een proeftijd van twee maanden. Maar de werknemer had dit contract pas een paar dagen voor zijn ontslag ondertekend. De werknemer vond dat de proeftijd niet geldig was, omdat dit niet aan het begin van de werkzaamheden schriftelijk was overeengekomen.

Mondeling proeftijd overeenkomen?

Volgens artikel 7:652 lid 2 BW moest de proeftijd inderdaad schriftelijk zijn overeengekomen. In datzelfde artikel stond onder lid 3 dat een proeftijd bij het aangaan van het arbeidscontract moest worden overeengekomen. Maar omdat lid 3 niet op lid 2 terugsloeg, was het volgens de kantonrechter ook mogelijk dat de overeengekomen proeftijd pas ná het mondeling aangaan van de arbeidsovereenkomst schriftelijk werd vastgelegd. De mondelinge overeenkomst van de proeftijd moest dan wel vlak vóór of kort na het begin van de werkzaamheden zijn gemaakt. Hiervan was echter geen sprake en bovendien was de proeftijd langer dan wettelijk en op basis van de cao was toegestaan. De rechter oordeelde dat de proeftijd en daarmee het ontslag niet rechtsgeldig was en de werknemer kreeg zijn loon over de rest van de duur van het contract alsnog uitbetaald.

Proeftijd duurt maximaal twee maanden

Alleen bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, of een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor twee jaar of langer mag de werkgever de proeftijd op maximaal twee maanden stellen. Is de tijdelijke overeenkomst korter dan twee jaar, dan duurt de proeftijd maximaal één maand. Wilt u nagaan hoe de proeftijd binnen uw organisatie is geregeld, vergeet dan niet om de cao te controleren. De cao mag namelijk afwijken van de wettelijke regeling, maar de maximale proeftijd blijft twee maanden.
Kantonrechter Arnhem, 19 december 2012, LJN: BY7040