U bent hier

OR & Medezeggenschap
Hervorming ontslagrecht in Voorjaarsnota 2012

Hervorming ontslagrecht in Voorjaarsnota 2012

In 2014 wordt de ontslagvergoeding verlaagd en gaat de ontslagprocedure op de schop. Bij ontslag krijgt de werknemer straks eerst een hoorprocedure in de organisatie. Is de werknemer het niet eens met het ontslag, dan kan hij bezwaar maken bij de rechter. Voor werkgevers betekent dit dat zij vooraf geen toestemming meer hoeven te vragen bij UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2012 die afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt.

Op dit moment moet uw bestuurder voor een ontslag zonder wederzijds goedvinden eerst toestemming vragen bij UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. Eén van de maatregelen uit de Voorjaarsnota 2012 (pdf) is om deze preventieve ontslagtoets af te schaffen. Is een werknemer het niet eens met zijn ontslag, dan blijft het voor hem wel mogelijk om achteraf het ontslag aan te vechten bij de kantonrechter. Ook komt er een verplichte interne hoorprocedure waarin de werkgever het ontslag aan de werknemer moet toelichten en de werknemer zich kan verweren.

Maximaal zes maanden ontslagvergoeding

In de Voorjaarsnota 2012 staat verder dat er een maximum komt aan de ontslagvergoeding die werknemers krijgen toegekend bij ontslag via de kantonrechter. Vanaf 2014 geldt er een norm van een kwart maandsalaris per gewerkt jaar met het maximum van een half jaarsalaris. Dit bedrag moet de werknemer inzetten voor scholing en werk-naar-werktrajecten. Ten slotte wordt de werkgever vanaf 2014 verantwoordelijk voor (maximaal) de eerste zes maanden van de WW-uitkering. Andere relevante bezuinigingsmaatregelen uit de Voorjaarsnota 2012 leest u in het bericht ‘Bezuinigingen Voorjaarsnota 2012’.