U bent hier

OR & Medezeggenschap
Kinderdagverblijf hoeft geen OR in te stellen

Kinderdagverblijf hoeft geen OR in te stellen

Onlangs kreeg een organisatie in de kinderopvang ontheffing voor het instellen van een OR. Volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is iedere organisatie met 50 werknemers of meer verplicht om een ondernemingsraad in te stellen. Bij hoge uitzondering krijgt een organisatie ontheffing voor die plicht.

Wil een organisatie geen OR instellen terwijl zij dat wel is verplicht, dan kan zij ontheffing aanvragen. Sinds 1 januari 2013 moeten bestuurders daarvoor naar de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) stappen. Het CBM keurde in 2013 welgeteld één ontheffingsverzoek goed. Sinds 2011 ontvingen in totaal drie organisaties ontheffing. Dat geeft al aan dat die ontheffing alleen wordt verleend bij hoge uitzondering. De kinderopvangorganisatie Het Buitenschoolse Net bedacht een goed alternatief voor een OR en kreeg daarom toestemming.

Bestuurder kiest alternatief voor de OR

De directrice van de opvangorganisatie koos voor een alternatieve zeggenschapsstructuur, waarbij werknemers op een andere manier inspraak kregen. Zij vond de werking van een OR niet passen bij de structuur van haar organisatie en dus wilde ze inspraak organiseren via een zogeheten ‘sociocratische kringstructuur’. Bij zo’n structuur mogen alle werknemers met gelijke stem meepraten en meebeslissen over de zaken die hen zelf aangaan. Uit elke kring werknemers treedt steeds één leidinggevende en één werknemer op als afgezant.

Ontheffing aanvragen bij CBM op basis van de WOR

Elke organisatie heeft het recht om op basis van artikel 5 WOR ontheffing aan te vragen voor het instellen van een ondernemingsraad. De CBM van de Sociaal-Economische Raad (SER) verleent die ontheffing in principe alleen als de betreffende organisatie de zeggenschap van werknemers op een andere manier organiseert en dat ook kan aantonen én onderbouwen. De ontheffing geldt dan voor maximaal vijf jaar.