U bent hier

OR & Medezeggenschap
Nieuw ontslagrecht beperkt ontslagvergoeding

Nieuw ontslagrecht beperkt ontslagvergoeding

Het is straks niet meer mogelijk om een preventieve ontslagtoets via de kantonrechter aan te vragen. Werkgevers moeten dan via UWV WERKbedrijf een adviesvraag indienen. Stapt de werknemer vervolgens naar de rechter om het ontslag aan te vechten, dan wordt de mogelijke ontslagvergoeding wel beperkt. Volgens het regeerakkoord moeten kantonrechters een vaste formule van een half maandsalaris per gewerkt jaar aanhouden met een maximum van € 75.000.

In het regeerakkoord (pdf) staat dat VVD en PvdA de hervorming van het ontslagrecht willen beperken tot het schrappen van de preventieve ontslagtoets via de kantonrechter. De preventieve ontslagtoets via UWV WERKbedrijf blijft in stand, tenzij er in uw cao een andere procedure is afgesproken die qua inhoud en snelheid vergelijkbaar is. UWV gaat een ontslagaanvraag straks binnen vier weken – in plaats van de huidige zes weken – behandelen. Uit de Hoofdlijnennotitie Aanpassing ontslagrecht en WW (pdf) die demissionair minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vóór de zomer naar de Tweede Kamer stuurde, bleek dat het kabinet de preventieve ontslagtoets via UWV WERKbedrijf en de kantonrechter eerst helemaal wilde afschaffen.

Kantonrechter kan ontslag ongedaan maken

Maakt een werknemer achteraf bezwaar tegen het ontslag bij de kantonrechter, dan hanteert de kantonrechter dezelfde criteria als UWV WERKbedrijf. Als de werkgever zich niet aan een negatief ontslagadvies van UWV WERKbedrijf heeft gehouden, kan de rechter het ontslag ongedaan maken.
Als een werkgever een werknemer zonder wederzijds goedvinden ontslaat of een tijdelijk contract van minstens een jaar niet verlengt, moet hij een transitiebudget aan de werknemer betalen. Dit budget kan de werknemer gebruiken voor scholing of het vinden van ander werk. Het bedraagt een kwart maandsalaris per gewerkt jaar (maximaal vier maandsalarissen). Ook bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen moet de werkgever dit budget betalen, tenzij het ontslag gevolg is van de slechte financiële situatie van de werkgever en hij eraan failliet zal gaan.

Ontslagvergoeding bovenop transitiebudget

Stapt een ontslagen werknemer naar de kantonrechter en oordeelt hij dat het ontslag onterecht is of grotendeels valt te wijten aan de werkgever, dan kan het zijn dat de werkgever een ontslagvergoeding moet betalen. Aan deze vergoeding is een maximum gesteld van een half maandsalaris per gewerkt jaar met een grens van € 75.000. Het regeerakkoord wekt de indruk dat aan een ontslagen werknemer zowel een transitiebudget als een ontslagvergoeding kan worden toegekend.