U bent hier

OR & Medezeggenschap
Ontslag dankzij zwartmakerij via social media

Ontslag dankzij zwartmakerij via social media

Social media staan bol van de berichten van gefrustreerde werknemers. Die laten hun ongenoegen duidelijk blijken en gebruiken Facebook en Twitter zelfs om hun werkgever uit te schelden. Ze realiseren zich niet dat ze een verzonden tweet of geplaatste post niet zomaar ongedaan kunnen maken. Hoewel het tijdperk van social media nog maar jong is, zijn veel werknemers hiermee al de fout ingegaan.

Ongenoegens uiten over werkgevers via sociale media is een riskante onderneming. Sommigen solliciteren daarmee naar ontslag. Denk aan het geval van een Blokker-medewerker die zijn werkgever op Facebook uitschold. De rechter oordeelde dat het om een 'publiekelijke uiting' ging en dat het ontslag terecht was. Eerder kon u in het bericht ‘Social media belangrijker bij werkconflicten’ al lezen dat werkgevers hun werknemers goed in de gaten houden via social media. Het is dus een illusie om te denken dat de baas nooit iets meekrijgt van de uitlatingen via Facebook, Twitter, LinkedIn of andere platforms.

Social media gedragsregels opstellen

Het lijkt wat overdreven om speciale gedragsregels op te stellen voor het gebruik van social media onder (en buiten) werktijd. Toch is dat helemaal geen gek idee. Door samen met de bestuurder heldere regels op te stellen, helpt u uw achterban herinneren wat de effecten kunnen zijn van het gebruik van social media. Ook kunt u op deze manier arbeidsconflicten voorkomen, omdat zowel de werkgever als de werknemers dan precies weten waar zij aan toe zijn.

Online tool als censuurhulpje voor uw uitbarstingen

Om werknemers ervan bewust te maken dat iedereen  de verzonden tweets kan lezen, heeft de Universiteit van Hannover de ‘FireMe!‘-tool ontwikkeld. Op die webpagina kunt u checken of uw eigen tweets wel door de beugel kunnen. U vindt er ook voorbeelden van berichten die de kans op ontslag flink vergroten! Niet alleen is Twitter een openbaar medium waarop iedereen gewoon berichten kan meelezen, u moet er ook rekening mee houden dat dit soort berichten zich razendsnel kunnen verspreiden.