U bent hier

OR & Medezeggenschap
OR verliest de bedrijfscommissie uit het oog

OR verliest de bedrijfscommissie uit het oog

Bij een geschil mag de OR sinds juli 2013 direct naar de kantonrechter. Daarmee is het niet meer nodig om het geschil eerst aan de bedrijfscommissie voor te leggen voor bemiddeling. Uit de jaarverslagen van de bedrijfscommissies Markt I en Markt II over 2013 blijkt ook dat het aantal bemiddelingsverzoeken sinds de wijziging is teruglopen.

De bedrijfscommissies Markt I (commerciële sectoren) en Markt II (zorg, welzijn en sociaal-culturele sectoren) hebben in 2013 gezamenlijk 49 bemiddelingsverzoeken ontvangen, zo blijkt uit de jaarverslagen van Markt I en Markt II. De bemiddelingsverzoeken hadden meestal betrekking op het instemmingsrecht (vaak op het gebied van pensioen en beloning) dat niet door de bestuurder werd gegeven, bedrijfsregelingen en de instelling of ondersteuning van een medezeggenschapsorgaan. Meestal liep de communicatie tussen de partijen niet vloeiend of was er weinig vertrouwen.

OR hoeft niet meer naar de bedrijfscommissie voor bemiddeling

In het bericht ‘Eerste Kamer akkoord met wijziging van de WOR’ kon u al lezen dat de OR niet meer verplicht naar de bedrijfscommissie hoeft te stappen voor bemiddeling bij een geschil. Die wijziging trad in juli 2013 in werking en sindsdien heeft de bedrijfscommissie van Markt I geen verzoeken om bemiddeling meer ontvangen. Ook bij de bedrijfscommissie van Markt II nam het aantal verzoeken af. Toch eindigde de bedrijfscommissie van Markt II met meer bemiddelingsverzoeken dan in 2012.

Voor het scholingsrecht naar de bedrijfscommissie

Vergeet niet dat uw OR met conflicten over het scholingsrecht ook terecht kan bij de scholingskamer die door de bedrijfscommissies is ingesteld. Daarover heeft u meer kunnen lezen in het bericht ‘Met scholingsconflicten naar de scholingskamer’. Ook al hoeft uw OR het OR-regelement en het jaarverslag niet meer naar de bedrijfscommissie op te sturen; voor de ondernemingsovereenkomst geldt dat nog wel. Ook een bestuurder die een vrijwillige OR instelt of opheft, moet dat laten weten.