U bent hier

OR & Medezeggenschap
OR zegt wel hoe de verhuizing moet

OR zegt wel hoe de verhuizing moet

Het kan zomaar gebeuren dat uw onderneming naar een ander onderkomen moet gaan – bestemmingsplan gewijzigd, bedrijfsgroei, oud pand – het kan van alles zijn. Maar zo'n besluit mag niet zonder inmenging van de werknemers en dus van de OR plaatsvinden! Wat zijn die rechten van als het gaat om een verandering van de werkplek?

Een verhuizing van het bedrijf heeft ingrijpende gevolgen voor het werkzame personeel, reden waarom uw bestuurder hier niet toe kan besluiten zonder dat de OR hierover advies heeft uitgebracht. Het moet dan wel gaan om een daadwerkelijke verplaatsing van de werkplek. Alleen een verandering van de vestigingsplaats van de rechtspersoon die het bedrijf instandhoudt zonder verplaatsing van de locatie waar het werk wordt verricht, is dus niet adviesplichtig.

Sociaal plan bij verhuizing

Er zijn een flink aantal zaken die bij een beoordeling van het besluit goed bekeken moeten worden:

  • de afstand (verplaatsing binnen gemeente, provincie);
  • de bereikbaarheid (aan de snelweg, in het centrum);
  • de financiën: de ‘koop of huur'-vraag, eenmalige verhuiskosten, structurele verhuiskosten (hoogte van de maandlasten);
  • de gevolgen voor het personeel: veranderde reistijden en -kosten.

Uw bestuurder hoort u bij de adviesaanvraag een helder overzicht te geven van alle gevolgen van de verhuizing, inclusief de maatregelen die hij hiervoor gaat treffen. Wordt er geen sociaal plan gemaakt samen met de vakbond, dan zult u als OR moeten aandringen op goede regelingen. Schakel hiervoor eventueel een deskundige in.

Geen rechten voor PVT

De personeelsvertegenwoordiging heeft eveneens adviesrecht, wanneer het gaat om voorgenomen besluiten die belangrijke gevolgen kunnen hebben voor minstens een kwart van alle werknemers. Meestal is hiervan bij een verhuizing wel sprake, behalve wanneer slechts een deel van het personeel wordt overgeplaatst. De PVT heeft in tegenstelling tot de OR geen mogelijkheid om tegen het besluit in beroep te gaan.