U bent hier

OR & Medezeggenschap
Recht op vorst-WW bij onwerkbaar weer

Recht op vorst-WW bij onwerkbaar weer

In bepaalde sectoren spelen de weersomstandigheden een grote rol. Zo komt het werk in de bouw vaak stil te liggen als het langere tijd vriest. Ook extreme sneeuw, hitte, hoog water, storm, regen en onweer kunnen roet in het eten gooien. UWV biedt dan uitkomst. Uw bestuurder kan bij UWV terecht om de zogeheten ‘WW wegens onwerkbaar weer’ aan te vragen voor werknemers die tijdelijk niet kunnen werken door weersomstandigheden.

Als het werk een paar dagen stil komt te liggen door weersomstandigheden, valt dit vaak onder het bedrijfsrisico en moet uw bestuurder zelf het loon doorbetalen. Duurt het onwerkbare weer echter langer, dan kan hij – als hij aan de voorwaarden van UWV voldoet – voor de betreffende werknemers een 'WW-uitkering bij onwerkbaar weer' aanvragen. Vaak bevatten cao’s ook bepalingen over onwerkbaar weer. Sla dus altijd de cao erop na waaraan uw organisatie is gebonden. Daarin staat vermeld of er sprake is van wachtdagen. Als er bijvoorbeeld is bepaald dat er bij vorst een periode van vijf wachtdagen geldt, betaalt UWV na die vijf dagen de WW-uitkering.

Strengere voorwaarden vorst-WW in opkomst

Vorig jaar wilde oud-minister Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de WW-regeling bij onwerkbaar weer samenvoegen met de Werktijdverkortingsregeling (WTV) tot een nieuwe calamiteitenregeling. Hij stelde voor dat werkgevers pas een WW-uitkering konden aanvragen als zij gedurende vier weken ten minste 20% van hun arbeidsproductiviteit niet konden benutten door de vorst. De werkgever zou dan dus langer het loon moeten doorbetalen bij onwerkbaar weer. Werkgevers- en werknemersorganisaties vinden echter dat zij na tien dagen onwerkbaar weer al een beroep moeten kunnen doen op de vorst-WW.

Verwachte ingangsdatum nieuwe vorst-WW 1 september 2013

Het voorstel waarbij de WW-regeling bij onwerkbaar weer opgaat in een nieuwe calamiteitenregeling maakt onderdeel uit van het ‘Wetsvoorstel vereenvoudiging regelingen UWV’. De Tweede Kamer heeft inmiddels met het complete wetsvoorstel ingestemd, maar in de Eerste Kamer krijgt het plan voor de calamiteitenregeling nog veel kritiek. Daarom heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel op een aantal onderdelen alvast goedgekeurd die zijn ingegaan per 1 januari 2013. Dat geldt echter niet voor het voorstel voor de nieuwe calamiteitenregeling! De  verwachting is dat deze nieuwe regeling ingaat per 1 september 2013. Tot die tijd blijven de huidige regels gelden voor de vorst-WW.