U bent hier

OR & Medezeggenschap
SEPA pas in augustus 2014 of februari 2016

SEPA pas in augustus 2014 of februari 2016

Organisaties en particulieren krijgen een half jaar extra de tijd om over te stappen op SEPA. Volgens het huidige plan moet iedereen op 1 augustus 2014 definitief werken met het nieuwe Europese betalingssysteem. Minister Dijsselbloem van Financiën vindt dat te vroeg en vraagt uitstel aan tot 1 februari 2016.

De Europese Raad ging kortgeleden middels een brief (pdf) akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om particulieren en ondernemers een half jaar langer de tijd te geven voor de overgang op het Single Euro Payments Area (SEPA). Formeel handhaaft de Commissie de deadline van 1 februari, maar met de verlengde overgangsperiode mogen betalingen zoals die nu plaatsvinden nog tot 1 augustus 2014 worden geaccepteerd. Dit om problemen in het betalingsverkeer te voorkomen.

Nederland vraagt uitstel tot 1 februari 2016

De Nederlandse overheid wil extra uitstel bovenop de nieuwe overgangsperiode van zes maanden. Minister Dijsselbloem van Financiën gaat daarom vragen of Nederland uitstel kan krijgen voor de overgang op SEPA tot 1 februari 2016. Hoewel hij dat verzoek had moeten indienen vóór februari 2013, denkt de minister een goede kans te maken omdat vijf andere landen ook om uitstel hebben gevraagd.

Banken zetten rekeningnummers tot 1 augustus om naar IBAN

Volgens de oude plannen zou iedereen – particulier en organisatie – per 1 februari moeten zijn overgestapt op het SEPA. Hierover kon u meer lezen in het bericht ‘IBAN-overgang per 1 februari of 1 augustus’. Toch bleek dit niet haalbaar. De banken zouden dan ook stoppen met het automatisch omzetten van de ‘gewone’ rekeningnummers naar IBAN. En dat zou betekenen dat transacties naar de oude rekeningnummers niet kunnen worden uitgevoerd.

Het doel van SEPA

De gedachte achter SEPA, het Europese betalingssysteem, is het bevorderen van de Europese markt door gemakkelijke betalingen tussen landen binnen Europa mogelijk te maken. Eenvoudige banktransacties tussen de landen moet de concurrentie in Europa bevorderen.