U bent hier

OR & Medezeggenschap
Stakingsbrekers niet voor ingehuurde bedrijven

Stakingsbrekers niet voor ingehuurde bedrijven

U gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan altijd gebeuren: de medewerkers van uw organisatie besluiten te staken. Als het ooit zo ver komt, is het belangrijk dat u rekening houdt met het volgende. Organisaties die andere bedrijven inhuren, mogen naar een andere opdrachtnemer stappen als bij het ingehuurde bedrijf gestaakt wordt. Althans, volgens minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij stakingsbrekers gaat het om de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).

Wat staat er precies in die wet? Artikel 10 van de Waadi luidt als volgt:
"Degene die arbeidskrachten ter beschikking stelt, stelt, voor zover hem bekend is of redelijkerwijze bekend kan zijn dat in een bedrijf of onderneming, of een gedeelte daarvan, een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting bestaat, geen arbeidskrachten ter beschikking voor het verrichten van werkzaamheden in dat bedrijf of die onderneming of wel dat gedeelte daarvan, waar de werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst."

Geen onderkruipersverbod 

Als medewerkers van uw organisatie besluiten te staken, mag uw bestuurder volgens dit verbod geen uitzendkrachten inhuren om het stakende personeel te vervangen. Er is tenslotte een geschil dat uw bestuurder en de medewerkers met elkaar op moeten lossen. Maar het kan ook anders! Neem bijvoorbeeld de stakingen van twee maanden terug waarbij schoonmakers op landelijk niveau een staking voerden. De Nederlandse Spoorwegen stapten gewoon naar andere poetsbedrijven. Dat leek in eerste instantie op stakingsbreking, maar in dit geval was daar toch geen sprake van. Dat blijkt uit een brief van minister Donner. Er was namelijk geen arbeidsconflict met de NS als opdrachtgever.

Bel Arbeidsinpectie bij stakingsbreking

Wat moet u doen als er gestaakt wordt en uw bestuurder huurt anderen in? Haal dan zo snel mogelijk de Arbeidsinspectie er bij. Die kan controleren of uw bestuurder bij stakingen de Waadi niet overtreedt. De inspectie zal vervolgens alleen komen met een 'mededeling' of de Waadi is geschonden, ze zullen niet de onderzoeksresultaten bekend maken. De Arbeidsinspectie zal zo snel mogelijk komen, maar - zo merkt minster Donner op - ze kunnen niet altijd op dezelfde dag een oordeel geven.