U bent hier

OR & Medezeggenschap
Stress is steeds vaker de oorzaak van verzuim

Stress is steeds vaker de oorzaak van verzuim

Het aantal ziekmeldingen als gevolg van stress is gestegen. Het totale verzuim is de afgelopen periode gelijk gebleven, maar daarbij was stress steeds vaker de oorzaak van het verzuim. Vergeleken met 2009 is het verzuim als gevolg van stress in 2014 acht keer zo hoog.

Onderzoek van arbodienstverlener Arboned laat zien dat het ziekteverzuimpercentage van 3,8% in de eerste helft van 2014 gelijk is gebleven aan dat van de eerste helft van 2013. De gemiddelde verzuimduur is wel gestegen, van 24 naar 26 dagen. Opvallend was het verzuim door werkstress; maar liefst 10% van de geregistreerde verzuimdagen had te maken met stress. Hoewel er in 2013 al wel een stijging van het verzuim door werkstress zichtbaar was, waren er nog nooit zo veel stressklachten die leidden tot verzuim als in de eerste helft van 2014.

Let op de werkdruk en de combinatie van werk en privé

Uit onderzoek van vacaturesite Jobbird bleek dat meer dan de helft van de werknemers last heeft van stress op de werkvloer. Jobbird vroeg werknemers hoe het kwam dat zij hiervan last hadden.

Oorzaken stress

Stressklachten tijdig signaleren

Volgens ArboNed betaalden organisaties in de eerste helft van 2014 bijna € 800 miljoen aan ziekteverzuim als gevolg van werkstress. Wil de bestuurder op zulke kosten besparen, dan is het belangrijk dat hij stressklachten bij werknemers tijdig signaleert en de werknemer hierover in gesprek laat gaan met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bekijkt dan of een doorverwijzing nodig is. Een passend arbobeleid is hierbij van belang en daarvoor moet de bestuurder eerst instemming vragen aan uw OR (artikel 27 lid 1d WOR).
In het bericht ‘Meerjarenplan voor aanpak werkstress’ kunt u kunnen lezen dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de risico’s van werkstress ook erkent en werkstress wil aanpakken met de campagne ‘Check je werkstress’.