U bent hier

OR & Medezeggenschap
Vangnetters krijgen uitkering onder het minimum

Vangnetters krijgen uitkering onder het minimum

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de hervorming van de Ziektewet (ZW). De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de hoogte en de duur van de Ziektewet-uitkering. Vanaf 2013 worden die namelijk afhankelijk van het aantal jaren dat de ZW-gerechtigde heeft gewerkt. Nu is dat nog twee jaar.

Met de wijziging van de Ziektewet wil het kabinet zieke uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk dienstverband sneller aan het werk krijgen. Op dit moment krijgen vangnetters nog een ZW-uitkering van twee jaar. Maar door de wijziging van de Ziektewet (pdf) krijgen deze werknemers straks een uitkering op basis van hun arbeidsverleden, waardoor die periode korter kan zijn dan twee jaar. In eerste instantie ontvangen zij 70% van hun laatstverdiende loon. De duur van deze loongerelateerde uitkering is afhankelijk van het aantal jaren dat een werknemer heeft gewerkt. Vervolgens zal dit worden teruggebracht naar een uitkering van 70% van het minimumloon. Dit geldt niet voor werknemers met een vast dienstverband.

Eerste Kamer moet nog akkoord geven

In het bericht ‘Uitzendbureaus betalen niet bij ziekte’ heeft u kunnen lezen dat het wetsvoorstel voor de hervorming van de ZW bij de Tweede Kamer lag. Op advies van de Raad van State werd de loondoorbetalingsverplichting voor uitzendbureaus van twee weken uit dit wetsvoorstel geschrapt. Maar op 5 juli 2012 heeft de Tweede Kamer wel ingestemd met de andere onderdelen van het wetsvoorstel. Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat met het voorstel is de invoering een feit.