U bent hier

OR & Medezeggenschap
Werktijden wijzigen is vaak hele puzzel

Werktijden wijzigen is vaak hele puzzel

Veel ondernemingsraden puzzelen nu over de wijziging van werktijden. De organisaties hebben weer wat meer orders en proberen daar snel op te reageren door hun dienstverlening aan te passen. Goed overleg met de ondernemingsraad of PVT schiet daar regelmatig bij in. Spijtig, want juist uw bijdrage kan tot een betere oplossingen of roosters leiden. Wat is een goede aanpak?

Of het nu om een geheel nieuw rooster gaat of om een verschuiving van werktijd met vijftien minuten, de OR of PVT heeft in ieder geval instemmingsrecht. De bestuurder moet dat schriftelijk en beargumenteerd vragen. U kunt nadere voorwaarden stellen of zelfs tegenvoorstellen doen. Of u kunt de instemming alleen voor een bepaalde periode geven om zo ervaring op te doen met de nieuwe tijden. De grenzen van de Arbeidstijdenwet (ATW) en de cao moeten wel in acht worden genomen.

Arbeidstijd per vier weken

Maar pas op! Soms voldoet een nieuw rooster wel aan het maximum aantal uren per dag van de ATW, maar overschrijdt het de grens van het aantal uren per vier weken. Of blijft er te weinig weekendrust over door op zaterdag lang door te werken en maandag weer vroeg te beginnen. Verschillende cao's schrijven ook voor dat overleg met de vakbonden nodig is. Dan is afstemming tussen OR en vakbondsbestuurder nodig.

Rooster van te voren

Het komt helaas ook te vaak voor dat werknemers het nieuwe rooster níet 28 dagen van tevoren te weten komen. Dat moet wel van de wet. (Heel soms kan de cao die grens wel inkorten (bijvoorbeeld tot 14 dagen). Als de werknemers van uw organisatie dus in de problemen komen, kunnen zij daar een beroep op doen. U kunt in zo'n geval eerst uw bestuurder op het matje roepen en alsnog een instemmingverzoek verlangen. Als dat niet lukt, kunt u binnen één maand (na kennisname) het besluit schriftelijk ‘nietig verklaren'. De bedoeling is om het overleg alsnog op gang te brengen.