U bent hier

OR & Medezeggenschap
Wijziging WMCO per 1 maart 2012

Wijziging WMCO per 1 maart 2012

Per 1 maart 2012 wijzigt de Wet melding collectief ontslag (WMCO). De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met de wijziging van deze wet. Als een werkgever 20 of meer werknemers wil ontslaan, is hij verplicht dit te melden bij UWV WERKbedrijf en moet hij de vakbonden ook raadplegen. Per 1 maart vallen ontslagen met wederzijds goedvinden ook onder de WMCO.

Momenteel geldt de meldingsplicht alleen voor ontslag door opzegging na toestemming van UWV WERKbedrijf of door ontbinding door de kantonrechter. Onder de nieuwe wetgeving kan een werkgever de meldingsplicht niet meer omzeilen door individuele afspraken te maken met werknemers over de beëindiging van hun arbeidsovereenkomst. Bij een reorganisatie om bedrijfseconomische redenen waarbij binnen drie maanden meer dan 20 ontslagen vallen, zal de gekozen ontslagroute er niet meer toe doen. Welke weg uw bestuurder ook kiest (UWV WERKbedrijf, rechter of beëindigingovereenkomst), per 1 maart 2012 moet hij er melding van doen bij UWV WERKbedrijf en de vakbonden.

Werkgever moet vakbonden en OR raadplegen

Uw werkgever moet ook de vakbonden en de OR raadplegen. Bij deze raadpleging hoeft overigens geen overeenstemming te worden bereikt. In het bericht ‘Wet melding collectief ontslag (WMCO) wijzigt!’ kon u al lezen over de uitbreiding van de WMCO en de goedkeuring daarvan door de Tweede Kamer. Verder werden de regels met betrekking tot uw OR vermeld.

Een maand wachten met opzegging

Pas vanaf één maand na de melding kan de werkgever de arbeidsovereenkomst straks met wederzijds goedvinden beëindigen, opzeggen of ontbinden. Als de vakbonden met de beëindigingen instemmen, hoeft uw werkgever geen maand te wachten. Houdt uw bestuurder zich niet aan de regels, dan zijn de beëindigingovereenkomsten vernietigbaar.