U bent hier

OR & Medezeggenschap
WKR beter nog niet in 2015 invoeren

WKR beter nog niet in 2015 invoeren

Veel organisaties in het mkb zijn er nog niet aan toe om over te stappen op de werkkostenregeling (WKR). Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) blijkt namelijk dat de WKR veel nadelen oplevert voor het mkb. Het is uiteindelijk de vraag of de WKR echt vereenvoudigingen oplevert en of het niet verstandiger is om de WKR pas een jaar later – op 1 januari 2016 – in te laten gaan.

De WKR moest de administratieve lasten verminderen, maar in de praktijk blijken de voordelen voor de administratie in de organisatie tegen te vallen. En dat houdt veel organisaties tegen om de overstap te maken. Uit het onderzoek ‘Knelpunten in de werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven (pdf)’ van de Erasmus Universiteit en de NBA blijkt dat de invoering van de WKR voor de Belastingdienst wel vriendelijker en goedkoper is. De onderzoekers geven in het onderzoeksrapport ook advies over manieren om de WKR te verbeteren.

Verplichte overstap WKR uitgesteld tot 2015

In eerste instantie was het de bedoeling om de werkkostenregeling per 1 januari 2014 in te voeren. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft destijds de verplichte overstap naar de WKR met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2015 vanwege de grote administratieve gevolgen. Organisaties kunnen er sinds 2011 voor kiezen om gebruik te maken van de werkkostenregeling.

Mogelijk uitstel werkkostenregeling tot 2016

Misschien wordt het noodzakelijkheidscriterium ingevoerd om het systeem gemakkelijker te maken. De bestuurder kan dan een onbelaste vergoeding of verstrekking geven, als het noodzakelijk is voor de uitvoering van het werk. Binnenkort komt de staatssecretaris met de definitieve plannen voor de aanpassing van de WKR. De kans is groot dat er dan nog uitstel komt voor de verplichte invoering van de WKR tot 1 januari 2016 om de wijzigingen goed in te kunnen invoeren.

OR houdt oogje in het zeil bij de arbeidsvoorwaarden

In het bericht ‘Werkkostenregeling (WKR) nog niet per 2015’ heeft u al kunnen lezen dat het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) al eerder adviseerde om de WKR pas in te laten gaan per 1 januari 2016. Besluit uw bestuurder om de WKR in te voeren, dan is het de taak van uw OR om te controleren of de arbeidsvoorwaarden van de werknemers hierdoor niet zomaar veranderen.