U bent hier

OR & Medezeggenschap
Zelfroosteren valt vies tegen

Zelfroosteren valt vies tegen

Bij sommige organisaties gaan flexibele werktijden al heel ver: werknemers bepalen zelf hun rooster. Dit zorgt voor een betere afstemming tussen werk en privé en dus voor meer tevreden werknemers. Maar de meeste van deze organisaties houden wel vast aan het oude concept van vaste diensten van acht uur, in combinatie met een dienstenplanner.

Dit blijkt uit het onderzoek van FNV Formaat, TNO en NCSI bij vijftien organisaties die op het gebied van individueel roosteren al verder zijn dan andere bedrijven. Hoewel er veel over zelfroosteren wordt gesproken, leert de praktijk anders. Van de vijftien onderzochte organisaties bleek er één het zelfroosteren in de praktijk te brengen, terwijl de overigen nog alleen maar bezig zijn ‘stappen in die richting te zetten'. De dienstplanner of roosteraar speelt hier nog steeds een zeer belangrijke rol.

Hoe kan uw organisatie succesvol zijn in zelfroosteren? De voorspelling is dat u het meest kansrijk bent in een omgeving waarin de veranderbereidheid aanwezig is. En niet onbelangrijk: uw bestuurder moet werknemers de ruimte geven om open en zonder verborgen agenda te experimenteren.