U bent hier

Onderneming & Arbo
In 2015 quotum voor arbeidsgehandicapten

In 2015 quotum voor arbeidsgehandicapten

Arbeidsgehandicapten staan op de arbeidsmarkt nog te vaak langs de kant, vinden de aankomende coalitiepartners VVD en PvdA. Daarom komt er een nieuwe Participatiewet, als alternatief voor de Wet werken naar vermogen. Onderdeel van de Participatiewet is een quotum voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten voor grote en middelgrote werkgevers.

In het regeerakkoord is vastgelegd dat de al eerder afgeschoten Wet Werken naar Vermogen wordt vervangen door een Participatiewet. De nieuwe wet houdt onder meer in dat het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening wordt afgebouwd. Om te zorgen dat deze werknemers wel bij reguliere werkgevers een goede kans krijgen, komt er per 1 januari 2015 een quotumregeling. Middelgrote en grote werkgevers moeten dan 5% van hun arbeidsplaatsen beschikbaar stellen aan arbeidsgehandicapten. Doen ze dat niet, dan volgt een boete.

Scholing van arbeidsgehandicapten opnemen in opleidingsbeleid

Veel werkgevers willen graag meer met arbeidsgehandicapten werken. En als de arbeidsmarkt na de crisis krapper wordt, zal dat ook nodig zijn. Maar als uw organisatie de komende jaren aan dit quotum wil voldoen, moet u er rekening mee houden dat dit extra druk legt op uw opleidingsbeleid. Arbeidsgehandicapten kunnen vaak een grote bijdrage leveren aan uw organisatie, maar hebben daarvoor meestal wel wat extra begeleiding nodig. U moet dus zorgen voor begeleiding op maat en eventueel voor aangepaste bijscholing.