U bent hier

Onderneming & Arbo
Per 2015 vrije ruimte van de WKR omlaag

Per 2015 vrije ruimte van de WKR omlaag

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil per 1 januari 2015 de werkkostenregeling (WKR) verplicht stellen voor alle werknemers. Dit heeft hij onlangs laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Per die datum gaat ook de vrije ruimte omlaag naar 1,2%. Dit is nodig om de maatregelen ter vereenvoudiging van de WKR budgetneutraal te houden.

Zoals u in het bericht ‘WKR gaat waarschijnlijk in per 1 januari 2015’ al kon lezen, heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën onlangs een rijtje vereenvoudigingsmaatregelen naar de Tweede Kamer gestuurd die hij per 1 januari 2015 in de werkkostenregeling wil doorvoeren. De werkkostenregeling wordt per die datum dan ook verplicht voor alle werkgevers.

Vrije ruimte WKR daalt van 1,5% naar 1,2%

Om ervoor te zorgen dat deze maatregelen de overheidsinkomsten niet in gevaar brengen, daalt de vrije ruimte per 2015 van 1,5% naar 1,2% van de fiscale loonsom. Hieronder vindt u de vijf vereenvoudigingen in een notendop:

1. Beperkt noodzakelijkheidscriterium
Het eerder voorgestelde noodzakelijkheidscriterium wordt (voorlopig) beperkt tot gereedschappen en computers, telefoons en verwante apparatuur. Dat betekent dat uw organisatie deze aan werknemers kan verstrekken zonder rekening te houden met een eventueel privévoordeel, op voorwaarde dat ze het apparaat ook zakelijk gebruiken.
2. Vrijstelling voor werkplekgerelateerde vergoedingen en verstrekkingen
In de werkkostenregeling kunnen bedrijfsmiddelen die de organisatie ter beschikking stelt, nu vaak onbelast blijven, terwijl vergoeding en verstrekking van hetzelfde middel belast moet worden. Een aantal werkplekgerelateerde zaken worden echter ook onbelast bij vergoeding of verstrekking. Hiervoor komt een nieuwe gerichte vrijstelling. Deze geldt bijvoorbeeld bij werkkleding en arbovoorzieningen.
3. Vrijstelling voor personeelskorting
De fiscale regeling voor 20% onbelaste personeelskorting die in de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen bestaat, verhuist mee naar de WKR door de invoering van een gerichte vrijstelling voor personeelskorting.
4. Vrije ruimte één keer per jaar afrekenen
U hoeft in de toekomst nog maar één keer per jaar vast te stellen of en in hoeverre uw organisatie de vrije ruimte heeft overschreden. U hoeft dit niet meer ieder aangiftetijdvak te toetsen en af te rekenen, maar doet dit in één keer na afloop van het kalenderjaar. U doet de aangifte en betalen in het eerste tijdvak van het nieuwe kalenderjaar.
5. Vrije ruimte per concern
Door de invoering van een nieuwe concernregeling kunnen verschillende organisaties die onder hetzelfde moederbedrijf vallen een gezamenlijke vrije ruimte aanhouden. Dat maakt het afrekenen een stuk eenvoudiger, vooral als er veel werknemers zijn die voor verschillende werkmaatschappijen werken.