U bent hier

Onderneming & Arbo
Concept kostenaftrek van transitievergoeding

Concept kostenaftrek van transitievergoeding

Er is meer bekend over de voorwaarden waaronder werkgevers kosten mogen aftrekken van de transitievergoeding bij ontslag. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft hiervoor onlangs het ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vanaf 1 juli 2015 moet u bij ontslag van werknemers met een dienstverband van twee jaar of langer een transitievergoeding betalen. Maakt u echter bij (dreigend) ontslag kosten of heeft u zich tijdens het dienstverband ingespannen om de brede inzetbaarheid van de werknemer op de arbeidsmarkt te bevorderen, dan mag u deze kosten onder voorwaarden van de transitievergoeding aftrekken. In het concept van het Besluit transitievergoeding (pdf) worden die voorwaarden beschreven. Voor het ontwerpbesluit heeft minister Asscher zich laten adviseren door de Stichting van de Arbeid.

Twee soorten kosten van transitievergoeding aftrekken

U mag straks de volgende kosten op de transitievergoeding in mindering brengen:

  1. Transitiekosten. Hierbij gaat het om de kosten voor activiteiten en inspanningen bij (dreigend) ontslag. Deze kosten maakt u om de werknemer zo snel mogelijk aan nieuw werk te helpen. Denk aan scholingskosten, outplacementkosten of kosten voor een verlengde opzegtermijn (waarin de werknemer is vrijgesteld van werk).
  2. Inzetbaarheidskosten. Hierbij gaat het om kosten die u maakt tijdens het dienstverband om de brede inzetbaarheid van de werknemer op de arbeidsmarkt te verbeteren. Deze kosten mogen geen betrekking hebben op de huidige of een toekomstige functie binnen uw organisatie, maar moeten de algemene mobiliteit van de medewerker verbeteren. Inzetbaarheidskosten kunnen bijvoorbeeld cursussen zijn die zich richten op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker of andere niet-functiegerelateerde (taal)cursussen. Inzetbaarheidskosten mogen uiterlijk vijf jaar vóór het einde van het dienstverband zijn gemaakt. Over deze termijn mag u echter schriftelijk andere afspraken maken met de werknemer.

Afspraken over kostenaftrek transitievergoeding

Over de vraag of en welke kosten mogen worden afgetrokken van de transitievergoeding moeten de werkgever en de werknemer vooraf schriftelijk overeenstemming hebben bereikt. Die afspraken voegt u vervolgens toe aan het personeelsdossier.
Het Besluit transitievergoeding is overigens nog niet definitief. Na de zomer gaat het eerst nog voor advies naar de Raad van State.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de transitievergoeding, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!