U bent hier

Onderneming & Arbo
Herhaaldelijk ziek en loondoorbetalingsplicht

Herhaaldelijk ziek en loondoorbetalingsplicht

Is een werknemer binnen korte tijd meerdere keren ziek, dan mag u de verschillende ziekmeldingen voor UWV soms toch als één periode van arbeidsongeschiktheid tellen. In andere gevallen is dat niet toegestaan. Dit onderscheid is onder meer van belang voor de 104 weken lange loondoorbetalingsplicht.

Als een werknemer na ziekte binnen vier weken opnieuw uitvalt, mag u dit als één ziekteperiode tellen. Het maakt daarbij niet uit of het om dezelfde ziekte gaat of niet (bij zwangerschap gelden overigens andere regels). De dagen van de verschillende ziekteperiodes moet u bij elkaar optellen totdat u aan 104 weken komt. De tussenliggende periodes – waarin de werknemer niet ziek was – tellen niet mee. Is de werknemer gedeeltelijk aan het werk, dan tellen die dagen wel mee voor de periode van 104 weken loondoorbetalingsplicht. 

Nieuwe ziekteperiode

Zitten er meer dan vier weken tussen de ziekmeldingen, dan gelden de twee ziekmeldingen voor UWV ook echt als afzonderlijke ziekteperiodes. U moet dan opnieuw beginnen met tellen voor de 104 weken loondoorbetalingsplicht. Er begint ook een nieuwe ziekteperiode als de werkzaamheden van de werknemer na de eerdere ziekteperiode zijn gewijzigd.