U bent hier

Onderneming & Arbo
Hoofdlijnen Participatiewet zijn bekend

Hoofdlijnen Participatiewet zijn bekend

Er is meer duidelijkheid over het plan om een quotum in te voeren voor het aannemen van werknemers met een arbeidshandicap. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de hoofdlijnen van de Participatiewet toegelicht.

In de Contourenbrief Participatiewet (pdf) staat dat er straks één regeling voor alle arbeidsgehandicapten komt en dat alleen volledig en duurzaam arbeidsongeschikte jongeren vanaf 1 januari 2014 nog in aanmerking komen voor een Wajonguitkering. Bestaande Wajongers en WSW'ers worden niet herkeurd. Wie niet meer in aanmerking komt voor een uitkering, moet met hulp van de gemeente een baan zoeken bij een ‘gewone’ werkgever. Gemeentes kunnen hierbij instrumenten als een jobcoach, werkplekaanpassingen en de no-riskpolis inzetten. Verder geldt het instrument van loondispensatie straks voor alle arbeidsgehandicapten.

Berekening van quotum voor arbeidsgehandicapten

Het quotum verplicht werkgevers met 25 werknemers of meer om ten minste 5% van het personeel uit arbeidsgehandicapten te laten bestaan. Hierover heeft u eerder kunnen lezen in het bericht ‘In 2015 quotum voor arbeidsgehandicapten’. Nog niet bekend is hoe het vastgestelde aantal arbeidsgehandicapten wordt berekend, bijvoorbeeld of dit op basis van dienstverbanden, FTE’s of verloonde uren gebeurt. Mogelijk krijgt u als werkgever zes jaar de tijd om uw personeels- en opleidingsbeleid hierop voor te bereiden en deze werknemers te vinden.
Op 30 januari gaat de Tweede Kamer over het wetsvoorstel in overleg. Ook wordt de Raad van State nog om advies gevraagd. Het is de bedoeling dat de Participatiewet op 1 januari 2014 wordt ingevoerd en dus niet pas in 2015, zoals eerder werd aangekondigd.