U bent hier

Onderneming & Arbo
Loondoorbetaling kleine werkgever niet korter

Loondoorbetaling kleine werkgever niet korter

Ook als u een kleine werkgever bent, moet u bij ziekte van een werknemer 104 weken lang het loon doorbetalen. De SP stelde in februari voor om de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers in te korten tot één jaar, maar minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voelt daar niets voor.

De minister geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij geen voorstander is van het voorstel om de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers korter te maken. De SP denkt dat kleine werkgevers door de plicht om 104 weken het loon door te betalen, huiverig zijn om personeel in dienst te nemen. In het plan van de SP (pdf) draait de werkgever op voor het eerste ziektejaar en moet het tweede jaar worden betaald uit een algemene werkgeversheffing.

Prikkel voor snelle re-integratie 

Doordat een werkgever nu 104 weken het loon moet doorbetalen, wordt hij gestimuleerd om een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dat dit effect heeft, blijkt uit de cijfers. Sinds in 2003 de loondoorbetalingsplicht is verlengd van één naar twee jaar is het langdurige ziekteverzuim gedaald en stromen minder werknemers de WIA in. De prikkel voor een werkgever om zich voor een zo spoedig mogelijke re-integratie in te spannen, zou wegvallen als hij minder lang het loon hoeft door te betalen, meent minister Kamp.

Meer financiële verantwoordelijkheid

Bovendien kunnen – ook kleine – werkgevers zich met een verzuimverzekering indekken tegen de loonkosten bij ziekte. Kamp heeft aangekondigd dat hij wil laten uitzoeken of voor kleine werkgevers alle WGA-lasten op sectoraal niveau kunnen worden gedifferentieerd. Ook wil hij dat individuele werkgevers meer financiële verantwoordelijkheid krijgen voor de ziekte- en arbeidsongeschiktheidskosten van uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract.