U bent hier

Personeel & Arbo
Minimumloon per uur vanaf 1 januari 2019 omhoog

Minimumloon per uur vanaf 1 januari 2019 omhoog

Het verschilt per organisatie hoeveel uur een volledige werkweek bedraagt. Daarom moeten werkgevers uitgaan van het juiste minimumuurloon, dat per 1 januari 2019 met 1,34% stijgt.

Elk halfjaar wordt het wettelijk minimumloon (tool) aangepast aan de gemiddelde contractontwikkelingen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf al eerder dit jaar aan dat het minimumloon per 1 januari 2019 stijgt naar € 1.615,80 bruto per maand. Een vast brutominimumloon per uur is er niet, omdat het er helemaal van afhangt wat de lengte is van een fulltime werkweek in de organisatie. Bepalend is bijvoorbeeld de sector van de organisatie en de mogelijke cao-afspraken die voor die sector gelden. Werknemers die jonger zijn dan 22 jaar (tool) moeten op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) minstens een bepaald percentage van het minimumloon betaald krijgen. Ook voor deze werknemers zijn de officiële minimumuurlonen per 2019 op een rij gezet.

Overnemen of naar boven afronden

Om het minimumuurloon te berekenen, moet het minimumloon per week gedeeld worden door het aantal uren van een volledige werkweek. Het is zaak om dan naar boven af te ronden. Door naar beneden af te ronden, kan er uiteindelijk nét iets minder dan het minimumloon betaald worden. Daarom publiceert het ministerie elk halfjaar bij het bekendmaken van de bedragen voor het komende halfjaar ook de minimumuurlonen voor de meest voorkomende volledige werkweken van 36, 38 en 40 uur. Houdt uw organisatie deze minimumbedragen aan, dan kan er nooit te weinig betaald worden.

Lager loon voor BBL’ers van 18,19 en 20 jaar

Voor mbo-leerlingen van 18, 19 of 20 jaar die een beroepsbegeleide leerweg (BBL) volgen, geldt een lager minimumloon. Het minimumloon per uur is voor deze werknemers daardoor natuurlijk ook lager. Voor BBL’ers vanaf 21 jaar geldt wel de normale tabel.

Minimumuurloon eerste helft 2019