U bent hier

Onderneming & Arbo
Ontslag op staande voet na bedreigende sms

Ontslag op staande voet na bedreigende sms

Als een werknemer zijn werkgever een sms’je stuurt dat als pure bedreiging kan worden opgevat, is dat een dringende reden voor ontslag op staande voet. Een werknemer die zijn werkgever ernstig bedreigt, beledigt of mishandelt kan niet van zijn werkgever verwachten dat hij het dienstverband voortzet.

Dat een ernstige bedreiging aan het adres van een werkgever tot ontslag op staande voet kan leiden, blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Almelo. Een directeur was op 1 september 2010 in dienst getreden bij een fabrikant van biologische maaltijden. De verstandhouding tussen de directeur en de aandeelhouders van het bedrijf verslechterde algauw, vanwege aanhoudende problemen op de werkvloer, het ontbreken van goede leiding en controle op het productieproces en koppigheid van de directeur om iets aan te nemen van zijn werkgever. Op 25 november 2010 lieten de aandeelhouders de directeur weten geen heil te zien in verdere samenwerking. De directeur meldde zich daarop ziek.

Bedreigend sms’je

Op 24 december 2010 ging de directeur naar een café in de buurt en ontmoette daar per toeval één van de aandeelhouders van het bedrijf. Volgens de aandeelhouder had de directeur hem in het café bedreigd. Bovendien zou hij hem later op de avond een sms’je hebben gestuurd met de volgende tekst: ‘Laat vanavond een waarschuwing voor jullie zijn. Jij moet net als dat dikke varken in Haaksbergen je levenlang achterom blijven kijken. Jullie gaan eraan! Ik maak jullie af!’. De directeur werd daarna op staande voet ontslagen.

Bedreiging rechtvaardigt ontslag

Toen de zaak voor de kantonrechter kwam, gaf deze aan niet te kunnen beoordelen wat er precies in het café was gebeurd. De tekst van het sms’je was echter ondubbelzinnig en kon niet anders dan als een regelrechte bedreiging aan het adres van de werkgever worden gezien. Dat de directeur aangaf dat hij – vanwege de problemen op zijn werk – spanningsklachten had en dat bij hem op 24 december de stoppen waren doorgeslagen, veranderde daar niets aan. Het ontslag op staande voet was dus terecht.
Kantonrechter Almelo, 3 maart 2011, LJN: BP6918