U bent hier

Onderneming & Arbo
Ook na loonmatiging in opleidingen investeren

Ook na loonmatiging in opleidingen investeren

Het is een pijnlijke maatregel als een werkgever aan het personeel vraagt om salaris in te leveren. Toch is het soms nodig onder druk van de economische omstandigheden. Als uw werkgever loonmatiging overweegt, moet u erop toezien dat hij voldoende aandacht blijft schenken aan de ontwikkeling van werknemers.

Automatiseerder Capgemini heeft zo’n 7% van de werknemers gevraagd om vanaf januari structureel loon in te leveren. Het gaat om werknemers van wie het bedrijf vindt dat ze naar verhouding te veel verdienen. De IT-sector heeft te maken met sterke concurrentie vanuit onder andere India. Met de maatregel wil het bedrijf niet alleen bezuinigen op de personeelskosten, maar ook de ‘scheefgroei’ in salaris aanpakken tussen oudere en jongere werknemers.

Opleidingen in sociaal plan opnemen

Korten op het loon of de jaarlijkse loonverhoging is een drastische maatregel, waarmee sommige werknemers niet zomaar zullen instemmen. Zit er niets anders op, dan is het zinvol om te werken aan een (doorlopend) sociaal plan of sociaal statuut. Daarin kunt u samen met de personeelsvertegenwoordiging afspraken maken over voorzieningen bij ontslag, maar ook over het investeren in medewerkers, opleidingen, employability en loopbaanscans.