U bent hier

Onderneming & Arbo
Rauwkost bij de lunch wordt nog belangrijker

Rauwkost bij de lunch wordt nog belangrijker

Het gemiddelde ziekteverzuim van Nederlandse werknemers is gedaald van 4,8% in 2005 naar 4,0% in 2009. Toch hebben veel werknemers een ongezonde leefstijl en de effecten daarvan zijn merkbaar op de werkvloer. Ongezond levende werknemers verzuimen meer, hebben meer arbeidsongevallen en worden vaker geconfronteerd met ongewenst gedrag. Ook willen ze minder vaak doorwerken tot hun 65e levensjaar.

In 2005 verzuimden werknemers gemiddeld 8,7 werkdagen. In 2009 is dit gedaald naar 7,2 werkdagen. Dat blijkt uit de Arbobalans 2010, een rapport over de kwaliteit van arbeid in Nederland, dat onlangs aan de Tweede Kamer is aangeboden. Van de Nederlandse werknemers beweegt echter de helft te weinig en lijdt 44% aan overgewicht. Ook verzuimen deze werknemers vaker en langer. 

Gezonde leefstijl voorkomt uitval

In verband met de vergrijzing en de verwachte krapte op de arbeidsmarkt neemt het belang van een gezonde leefstijl toe. Om vroegtijdige uitval te voorkomen, moeten uw werknemers gezond en productief blijven. Als een werknemer verzuimt, draait u immers op voor de kosten. Een gezonde leefstijl kunt u stimuleren door:

  • een fitnessruimte in te richten;
  • voorlichting te geven over gezonde voeding en dit ook aan te bieden in het bedrijfsrestaurant;
  • een personal trainer of fysiotherapeut in te schakelen;
  • antirookprogamma’s aan te bieden;
  • bedrijfswandelen en fietsen te stimuleren (bij veel zittend werk);
  • werknemers met overgewicht via telefoon of e-mail counseling aan te bieden.