U bent hier

Onderneming & Arbo
Tijdelijke binding door de projectovereenkomst

Tijdelijke binding door de projectovereenkomst

Soms heeft u een werknemer nodig voor de duur van een bepaald project. Bijvoorbeeld ter vervanging van een werkneemster met zwangerschapsverlof of voor de herinrichting van de administratie. U kunt er dan voor kiezen om een uitzendkracht in te zetten of een freelancer in te huren, maar u kunt ook een werknemer in dienst nemen en hem een projectovereenkomst aanbieden. Waar moet u in dit laatste geval op letten?

Het voordeel van een projectovereenkomst ten opzichte van freelancers of uitzendkrachten inschakelen, is dat u – door een contract aan te gaan – de projectmedewerker meer kunt binden aan uw organisatie. U loopt daardoor minder risico dat hij tussentijds het bijltje erbij neerlegt.
Een projectovereenkomst is in feite een contract voor bepaalde tijd, waarbij de – exacte – einddatum niet hoeft vast te staan. U sluit met de werknemer een contract voor een periode waarin het project moet worden afgerond. Als u een projectovereenkomst aangaat, moet u er wel op letten dat het einde van de overeenkomst objectief te bepalen is. Dit betekent dat het einde van de overeenkomst niet afhankelijk mag zijn van de wil van de werkgever of de werknemer.

Maximumtermijn overeenkomst afspreken

Om toch een moment af te spreken waarop de overeenkomst in elk geval eindigt, kunt u een maximumtermijn afspreken, waarbij de einddatum niet exact hoeft vast te liggen. U spreekt dan met de werknemer af dat de overeenkomst eindigt als het project is afgerond, maar in ieder geval op een bepaalde datum. Op deze manier voorkomt u dat het contract eindeloos blijft doorlopen. Dit kunt u bijvoorbeeld ook afspreken als u – voordat het project begint – niet duidelijk kunt vaststellen op welk moment het project is afgerond.