U bent hier

Onderneming & Arbo
Toch loon betalen bij ontslag op staande voet

Toch loon betalen bij ontslag op staande voet

Als een werknemer ondanks meerdere officiële waarschuwingen zijn gedrag niet verbetert, kan dit een reden zijn voor ontslag op staande voet. In principe stopt de loondoorbetaling dan per direct. Toch kan de rechter u als werkgever met terugwerkende kracht een loondoorbetalingsplicht opleggen als het ontslag niet rechtsgeldig blijkt te zijn.

Verwaarloost een werknemer ernstig zijn plicht om zich als goed werknemer te gedragen, dan kan dit een reden zijn voor ontslag op staande voet. In dat geval stopt ook de loondoorbetaling: geen arbeid betekent immers geen loon. Dat er geen arbeid meer wordt verricht, ligt in de risicosfeer van de werknemer. De werknemer moet wel meerdere keren officieel zijn gewaarschuwd. Bovendien moet hij er bij de laatste waarschuwing op zijn gewezen dat hij ontslag op staande voet riskeert als hij nog een keer over de schreef gaat. 

Ontslag is soms niet rechtsgeldig

Daarmee is de kous niet af. De werknemer kan namelijk naar de rechter stappen en aanspraak maken op loon als hij vindt dat het ontslag niet rechtsgeldig is gegeven. De kantonrechter kijkt naar alle feiten en omstandigheden. Is de werknemer bijvoorbeeld al heel lang in dienst en heeft u wel gewaarschuwd maar is de werknemer om de een of andere reden toch onvoldoende geïnformeerd, dan kan het zomaar zijn dat de rechter een streep zet door het ontslag. Dit heeft tot gevolg dat u als werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft vanaf de datum van het ontslag op staande voet. 

Ontslag op staande voet intrekken

Veel van zulke kwesties worden dan ook ‘in der minne’ geregeld: het ontslag op staande voet wordt ingetrokken, maar het dienstverband wordt wel beëindigd op basis van wederzijdse instemming. U wordt dan niet met terugwerkende kracht met de loondoorbetalingsplicht geconfronteerd en de werknemer kan aanspraak maken op een WW-uitkering.
Zit een minnelijke regeling er niet in – omdat één van de partijen niet wil meewerken – dan is de kans groot dat de werknemer een juridische procedure start, waarin hij doorbetaling van het salaris eist en soms zelfs herstel van de dienstbetrekking. In dat geval is het raadzaam om een voorwaardelijke ontbindingsprocedure te starten als de arbeidsrelatie dusdanig verstoord is dat u geen andere uitweg ziet dan ontbinding van de arbeidsovereenkomst.