U bent hier

Onderneming & Arbo
Transitievergoeding bij nieuw ontslagrecht

Transitievergoeding bij nieuw ontslagrecht

Het ontslagrecht wordt aangepast, maar oudere werknemers worden daarbij ontzien. Dat blijkt uit het sociaal akkoord dat op donderdag 11 april 2013 is gesloten. Voor vijftigplussers geldt tot 2020 een overgangsregeling als ze worden ontslagen. Voor elk jaar dat zij na hun vijftigste hebben gewerkt, krijgen ze een heel maandsalaris mee.

Vanaf 1 januari 2016 verandert het ontslagrecht. Er blijven twee ontslagroutes bestaan, maar de reden van het ontslag bepaalt straks de ontslagroute. In het regeerakkoord was afgesproken dat de preventieve ontslagtoets via de kantonrechter zou komen te vervallen. Dat voorstel is nu weer van tafel: voorafgaande toetsing van ontslag blijft bestaan.

Reden bepaalt ontslagroute

In het sociaal akkoord (pdf) staat dat u voor ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid straks bij UWV terechtkunt. Is er sprake van ontslag op persoonlijke gronden of is de arbeidsrelatie ernstig verstoord, dan moet een werkgever een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. Per cao kan worden afgesproken dat een zelf in te stellen sectorcommissie een verplichte toetsing bij ontslag doet.

Overgangsregeling bij ontslag van vijftigplussers

Heeft een werknemer twee jaar of langer bij een werkgever gewerkt, dan is de werkgever bij ontslag straks verplicht om een transitievergoeding te betalen. De hoogte van deze vergoeding is één derde van het maandsalaris per gewerkt jaar over de eerste tien jaren van het dienstverband. Is de werknemer langer dan tien jaar in dienst geweest, dan krijgt hij voor de jaren die hij langer dan tien jaar bij heeft gewerkt een transitievergoeding van een half maandsalaris per gewerkt jaar.
Voor vijftigplussers geldt tot 2020 een overgangsregeling. Voor elk jaar dat ze hebben gewerkt na hun vijftigste, krijgen ze een heel maandsalaris mee. De overgangsregeling geldt niet voor werkgevers met minder dan 25 werknemers in dienst.