U bent hier

Onderneming & Arbo
Uitzendkracht en quotum arbeidsgehandicapten

Uitzendkracht en quotum arbeidsgehandicapten

Uitzendkrachten en gedetacheerden die uw werkgever inhuurt, tellen onder voorwaarden mee voor het quotum voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten. Vanaf 2017 zijn werkgevers mogelijk verplicht om een bepaald percentage van het personeelsbestand uit arbeidsgehandicapten te laten bestaan. Dit mogen dus ook uitzendkrachten of gedetacheerden zijn.

Onlangs is de Wet banenafspraak en quotum arbeidsgehandicapten (pdf) (ook wel de Quotumwet genoemd) bij de Tweede Kamer ingediend. Deze wet treedt pas in werking als werkgevers te weinig werk maken van hun belofte om arbeidsgehandicapten een plek te geven in hun organisatie. Blijkt na een meting dat de banenafspraak onvoldoende wordt nagekomen, dan zijn werkgevers mogelijk vanaf 2017 verplicht om een bepaald percentage van het personeelsbestand uit arbeidsgehandicapten te laten bestaan. Dit mogen ook uitzend- of detacheringskrachten zijn, zo blijkt uit het wetsvoorstel.

Uitlener verstrekt overzicht arbeidsgehandicapten

Uitleners – zoals uitzend- en detacheringsbureaus – moeten straks jaarlijks een overzicht aanleveren van het aantal arbeidsgehandicapten dat ze hebben uitgeleend, aan welke werkgever en voor hoeveel uur. Deze gegevens worden vergeleken met gegevens uit de polisadministratie en het zogenoemde doelgroepenregister. Mensen die volgens UWV tot de doelgroep van de banenafspraak/het quotum horen, neemt UWV op in dit register.

Quotumheffing van € 5.000

Op basis van het overzicht van de uitzend- en detacheringsbureaus, de polisadministratie en het doelgroepenregister berekent UWV de hoogte van de quotumheffing. Heeft uw werkgever voldoende arbeidsgehandicapten in dienst, dan is hij geen quotumheffing verschuldigd. Zijn er in uw organisatie te weinig arbeidsgehandicapten werkzaam, dan betaalt u straks een boete van € 5.000 per niet-ingevulde werkplek.