U bent hier

Onderneming & Arbo
Valt vakantiebijslag onder loonbeslag?

Valt vakantiebijslag onder loonbeslag?

Betaalt u één keer in het jaar vakantiebijslag aan een werknemer bij wie loonbeslag is gelegd, dan moet u dit direct overmaken naar de beslaglegger. Vakantiebijslag is namelijk geen nabetaling. Dit werd onlangs bepaald door de Hoge Raad.

Bij loonbeslag moet uw organisatie vanaf het moment dat het beslag is gelegd alles wat de werknemer méér verdient dan de beslagvrije voet overmaken naar de gerechtsdeurwaarder of overheidsinstantie die het beslag heeft gelegd. Als de werknemer minder verdient dan de beslagvrije voet, wordt er in de praktijk dus niets afgelost.

Alleen geld te innen bij vakantiebijslag

Alleen in de maand waarin de vakantiebijslag of 13e maand wordt uitgekeerd, zou er in die situatie voor de gerechtsdeurwaarder dan iets te innen zijn. De kantonrechter heeft vorig jaar echter bepaald dat de vakantiebijslag die eens per jaar wordt uitbetaald niet (volledig) onder het beslag valt. Als de vakantiebijslag maandelijks zou worden uitbetaald, zou de werknemer er immers ook iets van overhouden, aangezien zijn loon onder de beslagvrije voet lag. De vakantiebijslag die één keer per jaar wordt uitgekeerd, is dus in feite een nabetaling van een tegoed dat in de loop van het jaar is opgebouwd.

Vakantiebijslag is geen nabetaling

De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft naar aanleiding hiervan geconcludeerd dat vakantiebijslag geen nabetaling is en dus – voor zover hij boven de beslagvrije voet van het betreffende loontijdvak uitkomt – volledig aan de gerechtsdeurwaarder kan worden overgemaakt. Dit is ook het geval als het beslag nog niet was gelegd toen de opbouwperiode van de vakantiebijslag begon. Voor de eerdere uitspraak van de kantonrechter heeft dit geen gevolgen, maar dit ‘vonnis in het belang der wet’ zorgt wel voor duidelijkheid in de toekomst.
Kantonrechter Rotterdam, 8 januari 2013, ECLI (verkort): 5158
Advocaat-generaal Hoge Raad, 14 februari 2014, ECLI (verkort): 71