U bent hier

Onderneming & Arbo
Er is verschil tussen de RI&E en de arbocatalogus

Er is verschil tussen de RI&E en de arbocatalogus

Werkgevers denken soms dat een arbocatalogus niet nodig is omdat zij al een RI&E en plan van aanpak hebben. In de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak staan al veel bedrijfsspecifieke maatregelen en ook in uw cao staan afspraken over arborichtlijnen en ‑maatregelen. Toch heeft de arbocatalogus vaak toegevoegde waarde.

Er bestaan belangrijke verschillen tussen de arbocatalogus aan de ene kant en de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak (PvA) aan de andere kant. De arbocatalogus is niet wettelijk verplicht en de RI&E en het plan van aanpak wel. Ten tweede is er de werkingssfeer. De arbocatalogus werkt op sectorniveau en de RI&E en het plan van aanpak zijn van toepassing op een afzonderlijke organisatie.

RI&E en arbocatalogus hebben verschillende status

Als de RI&E goed is opgezet, dekt deze alle voorkomende risico’s binnen een organisatie. De arbocatalogus is minder specifiek op één bedrijf gericht, en dekt dus meestal maar een deel van de risico's. En natuurlijk is daar nog de status. De arbocatalogus is een oplossingenboek, dat wordt gebruikt als referentiekader bij het vormgeven van het arbobeleid (artikel) en bij handhaving, terwijl de RI&E en het bijbehorende PvA verplicht zijn voor de werkgever om aan het wettelijke minimumbeschermingsniveau te voldoen.

OR of PVT betrokken bij samenstellen RI&E

Werkgevers- en werknemersorganisaties stellen gezamenlijk de arbocatalogus op, terwijl uw organisatie in samenwerking met de OR de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak samenstelt. De OR heeft het recht invloed uit te oefenen bij het opstellen, wijzigen of actualiseren van de RI&E en het plan van aanpak (tool). Via het initiatiefrecht kan de OR maatregelen van de arbocatalogus proberen door te voeren. Zo kan de werkgever minder gemakkelijk aan een maatregel voorbij gaan. Samengevat is de RI&E dus een wettelijk verplicht document waarin de risico’s binnen een organisatie zijn beschreven, terwijl de arbocatalogus een vrijwillig opgesteld document is met een overzicht van de specifieke risico’s in een branche.