U bent hier

Onderneming & Arbo
Wederzijdse diploma-erkenning komt eraan

Wederzijdse diploma-erkenning komt eraan

Diploma’s van Nederlandse en Vlaamse bachelor- en van Nederlandse en Vlaamse masteropleidingen in het hbo en het wetenschappelijk onderwijs zijn straks in principe gelijkwaardig. De Nederlandse en Vlaamse overheid hebben onlangs met elkaar afgesproken dat ze hun bachelor- en masterdiploma’s wederzijds gaan erkennen.

Als u wilt weten wat het niveau is van een in het buitenland behaald diploma in het voortgezet of hoger onderwijs, kan Nuffic een diplomawaardering afgeven. Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. De diplomawaardering van Nuffic is een advies over toelating op grond van het buitenlandse diploma. De Nuffic werkt met landenexperts; elk land is aan een specifieke medewerker toegewezen.

Wederzijdse erkenning van diploma’s

Op 16 januari 2013 hebben Nederland en Vlaanderen afgesproken om het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Vlaamse Gemeenschap van België (pdf) te wijzigen. De wijziging van het verdrag regelt onder meer de wederzijdse erkenning van bachelor- en masteropleidingen tussen Nederland en Vlaanderen. Krijgt u een bachelor- of masterdiploma onder ogen dat een werknemer aan een Vlaamse onderwijsinstelling heeft behaald, dan heeft u straks de zekerheid dat dit diploma in principe dezelfde status heeft als een in Nederland behaald bachelor- of masterdiploma. De wijziging van het verdrag is overigens nog niet in werking getreden. Eerst moet het parlement van Nederland en Vlaanderen het nog goedkeuren.

Accreditatie is keurmerk voor kwaliteit

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs beoordeelt door middel van een systeem van accreditaties, krijgt er ook een aantal taken bij na wijziging van het verdrag. Accreditatie is een keurmerk dat aangeeft dat de kwaliteit van een opleiding in het hoger onderwijs in orde is.